main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het vreemdelingen- en asielbeleid.
15 april 2024 — 17:59

Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang

In de asielopvang zijn met spoed 12.000 extra bedden nodig. Die extra opvangplekken moeten er uiterlijk 1 juli zijn, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg aan de Tweede Kamer. Hij spreekt van “een acute situatie”. Alle opvanglocaties zitten voller dan eigenlijk zou mogen.

Omdat de nood zo hoog is, zal het kabinet samen met het ministerie van Defensie, het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer grond van het rijk aanbieden “waarop grote paviljoens voor ongeveer vijfhonderd opvangplekken op zo kort mogelijke termijn (binnen twee maanden) gerealiseerd kunnen worden”. Dit wordt aangeboden aan de zogenoemde Provinciale Regietafels, waarin per provincie afspraken worden gemaakt over de opvang en de spreiding van asielzoekers.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft zelf ook al noodmaatregelen genomen. Zo zal het COA tot 1 juli “wekelijks vierhonderd statushouders tijdelijk uitplaatsen naar hotels om zo ruimte te creëren in de bestaande opvang”. Mensen met een verblijfsstatus moeten eigenlijk doorstromen naar een woning en eventueel hotels of andere doorstroomlocaties, maar dat gebeurt veel te weinig. “Statushouders houden daardoor opvangplekken bezet, wat de druk op de asielopvang vergroot”, aldus Van der Burg in zijn brief. Daarnaast heeft het COA de opvangcontracten op enkele plaatsen kunnen verlengen of nieuwe locaties kunnen regelen.

Lees ook: 

MKB-Nederland hekelt vroege Voorjaarsnota demissionair kabinet: ‘Paniekvoetbal’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer