main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 april 2024 — 12:23

Europese primeur voor Nederlandse politie: automatische drone moet opsporen eenvoudiger maken

Op Twente Airport vindt een proef plaats met een automatische politiedrone. Het is een Europese primeur. De Nederlandse politie is de eerste binnen Europa die deze drone binnen een straal van zes kilometer mag gebruiken, zonder dat de drone fysiek in zicht moet zijn van de bestuurder.

Als je in Nederland met een drone wil rondvliegen, moet het gevaarte altijd in het zicht blijven van de eigenaar. De politie heeft voor deze proef rondom de voormalige vliegbasis echter een ontheffing gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een bijzonder moment voor de politie, omdat tot nu toe verboden was dat een drone zelfstandig mocht vliegen.

Met de drone kunnen razendsnel luchtbeelden gemaakt worden van bijvoorbeeld een incident. De politie ziet deze doorontwikkeling als nuttig opsporingsmiddel. “Als in een bosgebied iemand wordt vermist, kunnen wij met deze drone van bovenaf met camera’s kijken waar mensen zich bevinden. Daardoor kunnen we snel mensen opsporen”, zegt Programmamanager Innovatie bij de politie Henk Fokkens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Veiligheidssystemen

Volgens projectleider Remco Aagtjes is het veilig om een drone zelfstandig te laten vliegen, zonder toezicht met het blote oog. “Natuurlijk hebben we allemaal veiligheidssystemen in de drone en in de besturing. We houden hem goed in de gaten. Mocht er onverhoopt iets gebeuren wat niet de bedoeling is, dan kan de piloot altijd ingrijpen.”

Mensen die aankomende zomer liggen te zonnebaden in de tuin hoeven zich geen zorgen te maken dat er opeens een politiedrone overvliegt die beelden maakt. “In principe zetten wij de camera’s pas aan op het moment dat we bij het incident zijn”, aldus Fokkens. “We zullen niet zomaar boven iemands tuin vliegen en daar opnames maken.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Ongelooflijke’ ontwikkelingen

Generaal buiten dienst Mart de Kruif noemt de technologische ontwikkelingen “ongelooflijk”. Ook in het leger worden drones inmiddels op grote schaal ingezet. “De eerste drone van zes meter lang en twee meter breed zie ik nog zo voor me. Die vloog één keer per maand en daar zaten allemaal luchtwaardigheidseisen aan. Nu heb je van die hele kleine drones waarmee je bij huizen naar binnen kunt. De technologie gaat zo verschrikkelijk snel.”

De Kruif plaatst een kanttekening bij deze ontwikkelingen. “Als er iets nieuws is, krijg je ook altijd daartegenover weer iets nieuws. Er zijn bijvoorbeeld allerlei counter-drone-systemen. Elke eenheid van 100 manschappen in het Amerikaanse leger heeft straks bijvoorbeeld een jeep met zo’n systeem. Daarmee kan je het dronesignaal verstoren.”

Lees ook:

Alle gevangenissen uitgerust met anti-drone-netwerk: 55 keer actie in 2023

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer