main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 april 2024 — 11:13

‘Ga toch naar het circuit’ en ‘ga maar ergens anders wonen’: polarisatie tussen lastervaarders en motorrijders neemt toe

Verkeersborden met de melding ‘voor motorrijders verboden vanaf april tot en met oktober’ komen steeds vaker voor in het Nederlandse verkeer. De reden dat deze borden worden geplaatst, is om herrie en overlast te verminderen. Motorrijders gaan de strijd aan en zijn zelfs bereid naar de rechter te stappen, schrijft De Telegraaf.

De Zuiderdijk in Noord-Holland is daar een goed voorbeeld van. Daar is het verboden om in de weekenden met de motor op pad te gaan. Omwonenden spreken tegenover De Telegraaf van ‘takkeherrie’ en sommeren motorbestuurders ‘naar het circuit te gaan’. Dat is ook van belang voor de veiligheid van mensen die er tijdens de lente en zomer willen wandelen of fietsen.

Stap naar de rechter

Hugo Pinksterboer van Motorrijders Actie Groep (MAG) is het niet eens met het besluit en neemt juridische stappen. “We zijn ervan overtuigd dat de procedure, op basis waarvan deze afsluiting tot stand is gekomen, aan alle kanten rammelt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Een van de argumenten die Pinksterboer aanhaalt, is dat je niet een hele dijk kunt afsluiten wegens “wangedrag van vijf procent van een grote groep”. In het feit dat de verkeersveiligheid erbij wordt gehaald, kan hij zich ook niet vinden. “Op basis van politiegegevens kunnen wij vertellen dat er géén sprake is van verkeersonveiligheid. Er is gewoon geen sprake van ongevallen met motorrijders.”

‘Misschien moet je ergens anders gaan wonen’

De MAG-man zegt dat mensen die aan een toeristische route wonen, wel eens last kunnen hebben van toeristen. “Net zoals wanneer je in een agrarisch gebied woont, je last hebt van agrariërs”, aldus de motorrijder.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.  

“Er zijn mensen die protesteren tegen zowel de toeristen als de agrariërs”, gaat hij verder. Pinksterboer richt zich tot de klagende omwonenden. “Misschien moet je dan ergens anders gaan wonen.”

Zeven wegen afgesloten

Dat de polarisatie tussen motorrijders en omwonenden die overlast ervaren toeneemt, blijkt ook uit het aantal wegen dat voor een bepaalde periode is afgesloten voor motoren. Dit jaar gaat het in totaal om zeven wegen.

Motoren zijn (vooralsnog) dit jaar niet welkom in:

  • Zuiderdijk (Schellinkhout – Venhuizen): zaterdags en zondags vanaf april tot en met oktober;
  • Lekdijk (Lopik – Schoonhoven): tussen vrijdag 18.00 uur en maandag 07.00 uur vanaf maart tot en met oktober;
  • De Meije (Bodegraven – Woerdense Verlaag): tussen zaterdag 09.00 uur en zondag 20.00 uur vanaf april tot en met oktober;
  • Delen van Ringdijk, Geertvliet, Newtonweg, Molendijk (Biert): tussen vrijdag 22.00 uur en maandag 08.00 uur vanaf mei tot en met september;
  • Rijnbandijk (Kesteren – Opheusden): het hele jaar door op zon- en feestdagen;
  • Blikweg (Luttenberg): altijd;
  • Flierdijk, de Schansweg, de Eikendijk (Lichtenvoorde – Lievelde): altijd.

Lees ook:

Motorrijden onder jongeren steeds populairder: ‘Toename van 44,5 procent’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer