main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 april 2024 — 08:53

Jan Paternotte (D66) pleit voor sancties tegen Iran na aanval op Israël

Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte pleit voor sancties tegen Iran na de nachtelijke aanval op Israël. “We moeten de technologie en industrie raken.” Hij wijst met de vinger naar China. “Zonder de steun van China zou Iran nooit in staat zijn om zo’n enorme wapenindustrie op poten te zetten. Wij moeten kijken hoe we deze Chinese bedrijven sancties kunnen opleggen.”

Paternotte noemt Iran een wereldwijde “onruststoker”. Het land heeft niet alleen veel moderne wapens voor eigen gebruik, maar exporteert ook drones naar Rusland, die worden gebruikt om Oekraïne aan te vallen. “Iran zorgt niet alleen in de eigen regio, maar ook ver daarbuiten voor dood en verderf.”

Iran krijgt veel geld vanuit China. Schepen met meer dan één miljoen olievaten varen per dag uit richting de Aziatische grootmacht, vertelt Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In ruil daarvoor ontvangt Iran veel geld en specialistische technologie.”

Vergeldingsactie

Het Iraanse leger vuurde zaterdagavond tientallen drones en kruisraketten af richting Israëlisch grondgebied. Volgens Israël waren het meer dan driehonderd projectielen. Bijna alle drones en raketten zijn onderschept door het luchtafweersysteem van Israël, genaamd Iron Dome. Ook Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en de Britse en Jordaanse luchtmacht hielpen mee om het Israëlische luchtruim te verdedigen. Toch raakte een Israëlisch meisje zwaargewond, waarschijnlijk door brokstukken van de luchtafweer.

De luchtaanval gold als vergeldingsactie tegen “Israëlische misdaden”. Daarbij doelt de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), het Iraanse eliteleger, op de aanval op het Iraanse consulaat in Syrië op 1 april, waarbij twee generaals van de IRG en zeker zeven officieren om het leven kwamen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Paternotte is bevreesd dat het conflict tussen Iran en Israël uit kan groeien tot een regionale oorlog. “Dat actie en reactie doorgaat, omdat iedereen steeds het laatste woord wil hebben.” Een regionale oorlog zou voor Israël funest zijn. “Dat betekent dat miljoenen Israëliërs continu in de schuilkelders zitten. Voor Iraniërs geldt hetzelfde.”

Rusland profiteert

Het enige land wat van deze mogelijke oorlog kan profiteren is Rusland, aldus Paternotte. “Dan stijgen namelijk de olieprijzen en is er veel onrust en afleiding. Er moeten ook Westerse wapens worden ingezet in het Midden-Oosten, waardoor Oekraïne minder geholpen kan worden.”

De Russen gaan dan niet alleen meer verdienen aan de export van olie en gas, maar ze hebben ook meer de vrije hand in Oekraïne. “De rest van de wereld zal er daarom geen baat bij hebben als er een regionale oorlog in het Midden-Oosten komt.”

Lees ook:

Rutte: Nederland veroordeelt aanval Iran op Israël

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer