main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 10:53

Grootschalige desinformatie door health influencers, artsen slaan massaal alarm: ‘Levensgevaarlijk’

Artsen slaan alarm vanwege health influencers die desinformatie verspreiden. Demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen wil graag in gesprek met deze artsen om te zorgen dat mensen beter worden geïnformeerd. “Ik wil graag kijken hoe zij hun werkzaamheden uit kunnen breiden, zodat we deze vorm van desinformatie massaal tegen kunnen gaan.”

Een groep artsen spreekt via TikTok deze influencers tegen en probeert mensen te behoeden voor foutieve informatie. Van Ooijen benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat nepinformatie over gezondheid een ernstig probleem is met mogelijk grote gevolgen. “Er zijn heel veel health influencers die vooral bezig zijn om hun eigen commerciële boeltje overeind te houden. Niet om de juiste informatie te geven.”

Hij hoopt dit onderwerp bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. “Tegen iedereen die zelfs wel eens twijfelt over vaccinaties of medicijnen, zou ik willen zeggen: ga naar je eigen arts toe. Zij kunnen jou de informatie geven waar je naar op zoek bent. Dat is veel beter dan zelf gaan zoeken op internet.”

Algoritmebubbel

Niet alleen jongeren, maar ook volwassenen blijken gevoelig voor deze vorm van desinformatie. De Telegraaf schrijft dat influencers je bijvoorbeeld kunnen aanpraten dat je een vitamine- of ijzertekort hebt. Vervolgens word je meteen doorverwezen om op hun site supplementen te bestellen om zo je ‘tekorten’ aan te vullen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Over nieuwe anticonceptiemethodes is ook van alles te leren op online platforms als Instagram, waar veelvuldig wordt geadviseerd om de pil niet te slikken. Al deze medische adviezen kunnen heftige gevolgen hebben voor kijkers die in deze algoritmebubbel belanden, waaronder ongewenste zwangerschappen.

Levensgevaarlijk probleem

De groep artsen die alarm slaan, noemen dit probleem zelfs levensgevaarlijk. “Het is niet iets wat alleen dokters kunnen oplossen”, zegt huisarts Stefan van Rooijen tegen L1. “We dragen ons steentje graag bij met ons nieuwe kanaal op TikTok, maar ook het ministerie, bedrijven en influencers zullen verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Met acht artsen, variërend van een longarts tot een cardioloog, wordt desinformatie – waar het kan – tegengesproken. “We willen mensen echt de goede informatie geven”, aldus de huisarts. Hij noemt een schrijnend voorbeeld. “Een vrouw die een ontsteking had heb ik geadviseerd om antibiotica te nemen. Online had ze alleen gezien dat antibiotica slecht voor je zou zijn. Ze heeft het ook niet genomen en heeft vertrouwd op haar lichaam.”

Met alle gevolgen van dien. “De ontsteking is in haar bloedbaan gaan zitten, waardoor ze in een septische shock is geraakt door bloedvergiftiging. Ze is op de intensive care beland, maar ze heeft het gelukkig overleefd. Het had zomaar slechter kunnen uitpakken”, waarschuwt Van Rooijen.

Honderd jaar wetenschap in de prullenbak

Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte, ook te gast in de studio, roemt het werk van deze artsen. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar vaccinaties. Mensen zeggen massaal dat ze dat niet meer hoeven. Honderd jaar wetenschap draai je eigenlijk terug, waar zelfs baby’s bij om het leven komen. Je kan hier niet genoeg tegen doen.”

Cybersecurity-expert Inge Bryan stelt dat het handhaven van een verbod op desinformatie enorm lastig is. “We leven in een wereld waarin informatie vrij is. Dat is een groot goed, maar er is nu zo ongelooflijk veel informatie, dat veel mensen moeite hebben om te bepalen waar ze in moeten geloven.”

Volgens Bryan komt dat onder meer omdat “de autoriteiten minder worden geloofd”. “Dan is het zaak, wat deze artsen ook doen, dat die informele autoriteit wel verstandige dingen zeggen.”

Lees ook:

Boek over overleden kankerpatiëntje Juul maakt veel los: ‘Ik ben heel boos geweest’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer