main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 10:53

Grootschalige desinformatie door health influencers, artsen slaan massaal alarm: ‘Levensgevaarlijk’

Artsen slaan alarm vanwege health influencers die desinformatie verspreiden. Demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen wil graag in gesprek met deze artsen om te zorgen dat mensen beter worden geïnformeerd. “Ik wil graag kijken hoe zij hun werkzaamheden uit kunnen breiden, zodat we deze vorm van desinformatie massaal tegen kunnen gaan.”

Een groep artsen spreekt via TikTok deze influencers tegen en probeert mensen te behoeden voor foutieve informatie. Van Ooijen benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat nepinformatie over gezondheid een ernstig probleem is met mogelijk grote gevolgen. “Er zijn heel veel health influencers die vooral bezig zijn om hun eigen commerciële boeltje overeind te houden. Niet om de juiste informatie te geven.”

Hij hoopt dit onderwerp bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. “Tegen iedereen die zelfs wel eens twijfelt over vaccinaties of medicijnen, zou ik willen zeggen: ga naar je eigen arts toe. Zij kunnen jou de informatie geven waar je naar op zoek bent. Dat is veel beter dan zelf gaan zoeken op internet.”

Algoritmebubbel

Niet alleen jongeren, maar ook volwassenen blijken gevoelig voor deze vorm van desinformatie. De Telegraaf schrijft dat influencers je bijvoorbeeld kunnen aanpraten dat je een vitamine- of ijzertekort hebt. Vervolgens word je meteen doorverwezen om op hun site supplementen te bestellen om zo je ‘tekorten’ aan te vullen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Over nieuwe anticonceptiemethodes is ook van alles te leren op online platforms als Instagram, waar veelvuldig wordt geadviseerd om de pil niet te slikken. Al deze medische adviezen kunnen heftige gevolgen hebben voor kijkers die in deze algoritmebubbel belanden, waaronder ongewenste zwangerschappen.

Levensgevaarlijk probleem

De groep artsen die alarm slaan, noemen dit probleem zelfs levensgevaarlijk. “Het is niet iets wat alleen dokters kunnen oplossen”, zegt huisarts Stefan van Rooijen tegen L1. “We dragen ons steentje graag bij met ons nieuwe kanaal op TikTok, maar ook het ministerie, bedrijven en influencers zullen verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Met acht artsen, variërend van een longarts tot een cardioloog, wordt desinformatie – waar het kan – tegengesproken. “We willen mensen echt de goede informatie geven”, aldus de huisarts. Hij noemt een schrijnend voorbeeld. “Een vrouw die een ontsteking had heb ik geadviseerd om antibiotica te nemen. Online had ze alleen gezien dat antibiotica slecht voor je zou zijn. Ze heeft het ook niet genomen en heeft vertrouwd op haar lichaam.”

Met alle gevolgen van dien. “De ontsteking is in haar bloedbaan gaan zitten, waardoor ze in een septische shock is geraakt door bloedvergiftiging. Ze is op de intensive care beland, maar ze heeft het gelukkig overleefd. Het had zomaar slechter kunnen uitpakken”, waarschuwt Van Rooijen.

Honderd jaar wetenschap in de prullenbak

Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte, ook te gast in de studio, roemt het werk van deze artsen. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar vaccinaties. Mensen zeggen massaal dat ze dat niet meer hoeven. Honderd jaar wetenschap draai je eigenlijk terug, waar zelfs baby’s bij om het leven komen. Je kan hier niet genoeg tegen doen.”

Cybersecurity-expert Inge Bryan stelt dat het handhaven van een verbod op desinformatie enorm lastig is. “We leven in een wereld waarin informatie vrij is. Dat is een groot goed, maar er is nu zo ongelooflijk veel informatie, dat veel mensen moeite hebben om te bepalen waar ze in moeten geloven.”

Volgens Bryan komt dat onder meer omdat “de autoriteiten minder worden geloofd”. “Dan is het zaak, wat deze artsen ook doen, dat die informele autoriteit wel verstandige dingen zeggen.”

Lees ook:

Boek over overleden kankerpatiëntje Juul maakt veel los: ‘Ik ben heel boos geweest’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer