main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 10:53

Grootschalige desinformatie door health influencers, artsen slaan massaal alarm: ‘Levensgevaarlijk’

Artsen slaan alarm vanwege health influencers die desinformatie verspreiden. Demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen wil graag in gesprek met deze artsen om te zorgen dat mensen beter worden geïnformeerd. “Ik wil graag kijken hoe zij hun werkzaamheden uit kunnen breiden, zodat we deze vorm van desinformatie massaal tegen kunnen gaan.”

Een groep artsen spreekt via TikTok deze influencers tegen en probeert mensen te behoeden voor foutieve informatie. Van Ooijen benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat nepinformatie over gezondheid een ernstig probleem is met mogelijk grote gevolgen. “Er zijn heel veel health influencers die vooral bezig zijn om hun eigen commerciële boeltje overeind te houden. Niet om de juiste informatie te geven.”

Hij hoopt dit onderwerp bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. “Tegen iedereen die zelfs wel eens twijfelt over vaccinaties of medicijnen, zou ik willen zeggen: ga naar je eigen arts toe. Zij kunnen jou de informatie geven waar je naar op zoek bent. Dat is veel beter dan zelf gaan zoeken op internet.”

Algoritmebubbel

Niet alleen jongeren, maar ook volwassenen blijken gevoelig voor deze vorm van desinformatie. De Telegraaf schrijft dat influencers je bijvoorbeeld kunnen aanpraten dat je een vitamine- of ijzertekort hebt. Vervolgens word je meteen doorverwezen om op hun site supplementen te bestellen om zo je ‘tekorten’ aan te vullen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Over nieuwe anticonceptiemethodes is ook van alles te leren op online platforms als Instagram, waar veelvuldig wordt geadviseerd om de pil niet te slikken. Al deze medische adviezen kunnen heftige gevolgen hebben voor kijkers die in deze algoritmebubbel belanden, waaronder ongewenste zwangerschappen.

Levensgevaarlijk probleem

De groep artsen die alarm slaan, noemen dit probleem zelfs levensgevaarlijk. “Het is niet iets wat alleen dokters kunnen oplossen”, zegt huisarts Stefan van Rooijen tegen L1. “We dragen ons steentje graag bij met ons nieuwe kanaal op TikTok, maar ook het ministerie, bedrijven en influencers zullen verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Met acht artsen, variërend van een longarts tot een cardioloog, wordt desinformatie – waar het kan – tegengesproken. “We willen mensen echt de goede informatie geven”, aldus de huisarts. Hij noemt een schrijnend voorbeeld. “Een vrouw die een ontsteking had heb ik geadviseerd om antibiotica te nemen. Online had ze alleen gezien dat antibiotica slecht voor je zou zijn. Ze heeft het ook niet genomen en heeft vertrouwd op haar lichaam.”

Met alle gevolgen van dien. “De ontsteking is in haar bloedbaan gaan zitten, waardoor ze in een septische shock is geraakt door bloedvergiftiging. Ze is op de intensive care beland, maar ze heeft het gelukkig overleefd. Het had zomaar slechter kunnen uitpakken”, waarschuwt Van Rooijen.

Honderd jaar wetenschap in de prullenbak

Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte, ook te gast in de studio, roemt het werk van deze artsen. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar vaccinaties. Mensen zeggen massaal dat ze dat niet meer hoeven. Honderd jaar wetenschap draai je eigenlijk terug, waar zelfs baby’s bij om het leven komen. Je kan hier niet genoeg tegen doen.”

Cybersecurity-expert Inge Bryan stelt dat het handhaven van een verbod op desinformatie enorm lastig is. “We leven in een wereld waarin informatie vrij is. Dat is een groot goed, maar er is nu zo ongelooflijk veel informatie, dat veel mensen moeite hebben om te bepalen waar ze in moeten geloven.”

Volgens Bryan komt dat onder meer omdat “de autoriteiten minder worden geloofd”. “Dan is het zaak, wat deze artsen ook doen, dat die informele autoriteit wel verstandige dingen zeggen.”

Lees ook:

Boek over overleden kankerpatiëntje Juul maakt veel los: ‘Ik ben heel boos geweest’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer