main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2024 — 11:21

Incidenten met alleenreizende asieljongeren toegenomen, medewerkers COA dagelijks uitgescholden en bedreigd

Alleenreizende jonge asielzoekers zorgen voor steeds meer overlast in opvanglocaties. In 2022 werd er 1250 keer agressie of geweld gemeld, afgelopen jaar steeg het aantal meldingen naar 1738. Dat blijkt uit vertrouwelijke rapportages van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) die in handen zijn van De Telegraaf.

Het toenemend aantal incidenten gaat hand in hand met de toename van het aantal alleenreizende asielkinderen dat wordt opgevangen in de toch al overvolle opvanglocaties. Asielinstanties zitten met de handen in het haar. In de vertrouwelijke rapportage wordt één van de incidenten beschreven. “Meerdere Marokkaanse jongeren hebben zich respectloos gedragen en hebben COA-personeel fysiek aan de kant geduwd. Jongeren waren niet meer voor rede vatbaar.”

Volgens De Telegraaf is het slechts een voorbeeld uit een reeks van incidenten in een opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. “Een jonge Syriër werkt meerdere malen niet mee aan zijn time-out plaatsing. Bedreigt hier ook meerdere keren personeel en de omgeving”, schrijft een medewerker van het COA over een ander voorval.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Geregeld worden COA-medewerkers uitgescholden. Zelfs bedreigingen en vernederende opmerkingen blijken aan de orde van de dag, schrijft de krant. Lang niet altijd wordt er ingegrepen, om escalatie ‘in de groep’ te voorkomen. Nadat een medewerkster door een jonge Syriër werd beledigd vanwege haar geloof, werd hij ‘bestraft’ met ‘een leermaatregel’.

‘Problematiek uit zich in veel incidenten’

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid weet niet goed wat te doen met de overlastgevende jongeren. Het COA en voogdijinstelling Nidos presenteerden enkele jaren geleden al een nieuwe aanpak die soelaas moest bieden, blijkt uit stukken die op verzoek van De Telegraaf zijn geopenbaard.

“De problematiek uit zich in veel incidenten (die de afgelopen jaren toe lijken te nemen in frequentie en intensiteit), veel middelengebruik, fysieke en verbale agressie, politiecontacten en -interventies”, valt daarin te lezen. “Gevolgen zijn een onveilige situatie in de opvang, zowel voor medewerkers als voor jongeren, overlast in de omgeving/maatschappij, afnemend draagvlak voor asielopvang en hoge druk op beheersing.”

In een brandbrief aan het ministerie schreef het COA al een paar jaar geleden over de problematiek. “Die wordt veelal veroorzaakt door de zelfverklaarde minderjarige vreemdelingen uit Noord-Afrika. Wij hebben in het gesprek de gelegenheid gekregen om de vele voorbeelden van agressie, vernieling en intimidatie aan te kaarten, waarmee de échte alleenstaande minderjarige vreemdeling en wij als personeel, dagelijks worden geconfronteerd.”

COA wil maatregelen

Ondanks de aanpak die in het verleden is bedacht, is het aantal incidenten fors gestegen. Volgens betrokkenen is het moeilijk om geweld en agressie een halt toe te roepen, omdat de jongeren in de volle opvanglocaties op elkaars lip zitten.

Het COA roept Den Haag op om met effectieve maatregelen te komen. “Alle manieren die tot nu toe zijn bedacht, kunnen niet voorkomen dat wij dagelijks met agressie, bedreigingen en onveiligheid, veroorzaakt door deze doelgroep, te maken hebben.”

‘Laat ze werken’

Voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW Ingrid Thijssen, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1, denkt dat het kan helpen om de jongeren te laten werken. “Er moet meer gebeuren om de overlast in te dammen. Ik denk dat één van de oplossingen is: laat jongeren die daar zitten niet zonder iets te doen rondhangen. Laat ze werken, er is werk zat. We hebben ze hard nodig.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

“Als het makkelijker gemaakt zou worden, zou het denk ik een ontzettend goede oplossing zijn, naast natuurlijk streng handhaven tegen uitwassen”, aldus Thijssen.

Lees ook: 

Middenstand bezorgd over hotels vol asielzoekers: ‘Toeristen blijven weg’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer