main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 maart 2024 — 10:58

Middenstand bezorgd over hotels vol asielzoekers: ‘Toeristen blijven weg’

Eigenaren van buurtsupers, souvenirwinkeltjes en restaurants in kleinere plaatsen in Nederland zitten met de handen in het haar. Omdat het COA steeds vaker complete hotels afhuurt voor de opvang van asielzoekers, blijven toeristen weg en komt het verdienmodel van de middenstanders in gevaar. Dat schrijft De Telegraaf.

”Op lokaal niveau wordt dit gevoeld door ondernemers. Het is van groot belang dat de gemeente en het COA ook met hen in gesprek gaat”, stelt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in de krant.

Apeldoorn maakt zich om die reden hard voor hotelopvang van maximaal een jaar. Burgemeester Ton Heerst zegt in de krant: ”Vooral voor de recreatieve ondernemers in het gebied is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Tot nu toe hebben we het evenwicht weten te behouden tussen opvang en toerisme. De grens daarvan komt wel in zicht”.

‘Liever in mijn tuin’

De Telegraaf haalt het Groningse Epe aan als voorbeeld. Het plaatselijke Fletcher Hotel is dicht voor toeristen en dient binnenkort als asielzoekerscentrum voor maximaal 276 vluchtelingen. Aan de andere kant van Epe wordt een hotel de komende drie jaar gebruikt voor de opvang van Oekraïners.

Restauranteigenaar Ertan Bardo ziet de bui al hangen. De hotelgasten zijn een belangrijke inkomstenbron. ”Ik zou daarom, bij wijze van spreken, liever asielzoekers in mijn eigen achtertuin opvangen dan ze in onze hotels stoppen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Hij vervolgt: ”Normaal gesproken hebben we het hele jaar door klandizie dankzij het toerisme. Er is altijd reuring: in de zomer staan veel mensen op de camping, in de winter zijn de hotels populair. Die mensen slapen hier en geven daarna een hoop uit: ze gaan uit eten, kopen souvenirs en een bosje bloemen, misschien een lingeriesetje.”

Vijftig azc-hotels

Hotelopvang is een uitkomst voor het COA, vanwege groot ruimtetekort in asielzoekerscentra. Eind vorig jaar waren er zo’n vijftig ‘azc-hotels’. Dat aantal neemt waarschijnlijk alleen maar toe. Soms gaat het om weken of maanden, maar het Van der Valk Hotel in Goes is de komende vijf jaar dicht voor toeristen.

Hoteleigenaren boeren goed bij de opvang. Ook in Epe. Een gebouw waar tachtig Oekraïners worden opgevangen, wordt gehuurd voor 675.000 euro per jaar. Opvang in het Fletcher Hotel kost volgens de krant meer dan 3,5 miljoen euro. Gemiddeld bedragen de kosten volgens het COA 76,60 euro per asielzoeker per nacht.

Optimistisch

De restauranteigenaar in Epe zegt: ”De hotelbranche en het COA denken aan hun eigen belangen en dat is logisch, maar ze mogen ook best ook onze belangen meewegen”. Toch houdt Bardo hoop. ”Het zal een uitdaging worden om Epe even levendig te houden, maar het is ook een stimulans. We gaan de schouders eronder zetten, zodat toeristen blijven komen naar deze prachtige plek.”

Lees ook:

COA kan toestroom asielzoekers niet aan en vraagt hotels en vakantieparken om hulp

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer