main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 maart 2024 — 11:39

Kansenongelijkheid neemt toe door bijles, kinderen in Wassenaar rekenen veel beter dan in Pekela

De kansenongelijkheid neemt toe door de alsmaar groeiende bijlesindustrie. Dat moet stoppen, waarschuwen instanties woensdag in het Algemeen Dagblad. Steeds vaker schakelen welgestelde ouders prive huiswerkbegeleiding in, blijkt uit CBS-cijfers. De minister roept scholen op gratis bijles aan te bieden.

Waar in 2017 ouders 320 miljoen euro uitgaven aan buitenschoolse bijles, ging het in 2022 al om 472 miljoen euro, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naar verwachting is het bedrag inmiddels opgelopen tot boven een half miljard euro. Bijles is vooral toegankelijk voor kinderen van ouders die het kunnen betalen.

Scholieren uit rijkere gemeenten presteren veel beter op school, blijkt uit de cijfers van het CBS. In Wassenaar haalt bijna 65 procent van de leerlingen het streefniveau bij rekenen, tegenover nog geen 30 procent van de kinderen in het armere Pekela.

‘Maakt kinderen stuk’

In China is particuliere bijles inmiddels verboden. Volgens experts doet Nederland er goed aan om dit voorbeeld te volgen. “In mijn gedroomde wereld is er geen buitenschoolse bijles”, zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, in het AD. “Het vergroot de ongelijkheid en het maakt kinderen stuk.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Bovendien is er weinig zicht op de kwaliteit van bijles. “Het is dus alle hens aan dek”, zegt Spekman. “De overheid moet nu volop ongelijk investeren voor gelijke kansen. Dat betekent: niet alle financiën uitsmeren over alle scholen, maar precies kijken welke scholen iets extra’s nodig hebben. Zo zorg je ervoor dat je beste docenten op school blijven, en dat de ouder niet uitwijkt naar een bureau.”

‘Docenten kiezen ook vaker een school in een rijkere gemeente’

Niet alleen in Wassenaar kunnen kinderen bovengemiddeld goed rekenen. Ook in Bloemendaal, Oegstgeest en Gooise Meren blijkt het antwoord vaker juist dan in armere gemeenten. “In de armere wijken van de grote steden heb je scholen met een structureel personeelstekort van een kwart, dus dat beeld past bij de conclusie die je trekt”, reageert woordvoerder Thijs den Otter van de PO-Raad.

Bovendien kunnen scholen in rijkere gemeenten vaker rekenen op een vrijwillige ouderbijdrage en hogere subsidies. “Docenten kiezen ook vaker een school in een rijkere gemeente, omdat ze op deze scholen betere arbeidsvoorwaarden krijgen”, zegt voorzitter Rafke Hagenaars van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks).

“Hierdoor zien we dat scholen in arme gemeenten nog meer moeite hebben met het vinden van docenten voor de klas. Leerlingen krijgen op deze manier minder of kwalitatief slechter onderwijs.” Laks wil dat scholen zelf bijles gaan aanbieden. “Op die manier hoeft de portemonnee van je ouders niet uit te maken of je over extra onderwijs kunt beschikken.”

‘Je kunt het ouders niet verbieden’

“Dit is ook iets wat je in Amerika ziet, het verschil tussen rijk en arm”, reageert Amerikakenner Willem Post in de studio van Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In Nederland is het nog wat minder extreem, maar je ziet het hier ook gebeuren. Rijkere ouders kunnen bijles bekostigen. Je kunt het ze ook niet verbieden.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Post denk dat beter regulier onderwijs de oplossing is. “Meer rekenen en taal”, bepleit hij. “Dit is de TikTok-generatie. Of je taalvaardigheid daar nou beter van wordt, dat waag ik heel erg te betwijfelen. In de klas moet je daar wel wat mee doen.”

Lees ook: 

Onderwijswethouder Amsterdam Marjolein Moorman pleit voor gratis lerarenopleidingen en brede brugklas

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer