main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 maart 2024 — 11:39

Kansenongelijkheid neemt toe door bijles, kinderen in Wassenaar rekenen veel beter dan in Pekela

De kansenongelijkheid neemt toe door de alsmaar groeiende bijlesindustrie. Dat moet stoppen, waarschuwen instanties woensdag in het Algemeen Dagblad. Steeds vaker schakelen welgestelde ouders prive huiswerkbegeleiding in, blijkt uit CBS-cijfers. De minister roept scholen op gratis bijles aan te bieden.

Waar in 2017 ouders 320 miljoen euro uitgaven aan buitenschoolse bijles, ging het in 2022 al om 472 miljoen euro, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naar verwachting is het bedrag inmiddels opgelopen tot boven een half miljard euro. Bijles is vooral toegankelijk voor kinderen van ouders die het kunnen betalen.

Scholieren uit rijkere gemeenten presteren veel beter op school, blijkt uit de cijfers van het CBS. In Wassenaar haalt bijna 65 procent van de leerlingen het streefniveau bij rekenen, tegenover nog geen 30 procent van de kinderen in het armere Pekela.

‘Maakt kinderen stuk’

In China is particuliere bijles inmiddels verboden. Volgens experts doet Nederland er goed aan om dit voorbeeld te volgen. “In mijn gedroomde wereld is er geen buitenschoolse bijles”, zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, in het AD. “Het vergroot de ongelijkheid en het maakt kinderen stuk.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Bovendien is er weinig zicht op de kwaliteit van bijles. “Het is dus alle hens aan dek”, zegt Spekman. “De overheid moet nu volop ongelijk investeren voor gelijke kansen. Dat betekent: niet alle financiën uitsmeren over alle scholen, maar precies kijken welke scholen iets extra’s nodig hebben. Zo zorg je ervoor dat je beste docenten op school blijven, en dat de ouder niet uitwijkt naar een bureau.”

‘Docenten kiezen ook vaker een school in een rijkere gemeente’

Niet alleen in Wassenaar kunnen kinderen bovengemiddeld goed rekenen. Ook in Bloemendaal, Oegstgeest en Gooise Meren blijkt het antwoord vaker juist dan in armere gemeenten. “In de armere wijken van de grote steden heb je scholen met een structureel personeelstekort van een kwart, dus dat beeld past bij de conclusie die je trekt”, reageert woordvoerder Thijs den Otter van de PO-Raad.

Bovendien kunnen scholen in rijkere gemeenten vaker rekenen op een vrijwillige ouderbijdrage en hogere subsidies. “Docenten kiezen ook vaker een school in een rijkere gemeente, omdat ze op deze scholen betere arbeidsvoorwaarden krijgen”, zegt voorzitter Rafke Hagenaars van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks).

“Hierdoor zien we dat scholen in arme gemeenten nog meer moeite hebben met het vinden van docenten voor de klas. Leerlingen krijgen op deze manier minder of kwalitatief slechter onderwijs.” Laks wil dat scholen zelf bijles gaan aanbieden. “Op die manier hoeft de portemonnee van je ouders niet uit te maken of je over extra onderwijs kunt beschikken.”

‘Je kunt het ouders niet verbieden’

“Dit is ook iets wat je in Amerika ziet, het verschil tussen rijk en arm”, reageert Amerikakenner Willem Post in de studio van Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In Nederland is het nog wat minder extreem, maar je ziet het hier ook gebeuren. Rijkere ouders kunnen bijles bekostigen. Je kunt het ze ook niet verbieden.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Post denk dat beter regulier onderwijs de oplossing is. “Meer rekenen en taal”, bepleit hij. “Dit is de TikTok-generatie. Of je taalvaardigheid daar nou beter van wordt, dat waag ik heel erg te betwijfelen. In de klas moet je daar wel wat mee doen.”

Lees ook: 

Onderwijswethouder Amsterdam Marjolein Moorman pleit voor gratis lerarenopleidingen en brede brugklas

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer