main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 maart 2024 — 11:39

Kansenongelijkheid neemt toe door bijles, kinderen in Wassenaar rekenen veel beter dan in Pekela

De kansenongelijkheid neemt toe door de alsmaar groeiende bijlesindustrie. Dat moet stoppen, waarschuwen instanties woensdag in het Algemeen Dagblad. Steeds vaker schakelen welgestelde ouders prive huiswerkbegeleiding in, blijkt uit CBS-cijfers. De minister roept scholen op gratis bijles aan te bieden.

Waar in 2017 ouders 320 miljoen euro uitgaven aan buitenschoolse bijles, ging het in 2022 al om 472 miljoen euro, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naar verwachting is het bedrag inmiddels opgelopen tot boven een half miljard euro. Bijles is vooral toegankelijk voor kinderen van ouders die het kunnen betalen.

Scholieren uit rijkere gemeenten presteren veel beter op school, blijkt uit de cijfers van het CBS. In Wassenaar haalt bijna 65 procent van de leerlingen het streefniveau bij rekenen, tegenover nog geen 30 procent van de kinderen in het armere Pekela.

‘Maakt kinderen stuk’

In China is particuliere bijles inmiddels verboden. Volgens experts doet Nederland er goed aan om dit voorbeeld te volgen. “In mijn gedroomde wereld is er geen buitenschoolse bijles”, zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, in het AD. “Het vergroot de ongelijkheid en het maakt kinderen stuk.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Bovendien is er weinig zicht op de kwaliteit van bijles. “Het is dus alle hens aan dek”, zegt Spekman. “De overheid moet nu volop ongelijk investeren voor gelijke kansen. Dat betekent: niet alle financiën uitsmeren over alle scholen, maar precies kijken welke scholen iets extra’s nodig hebben. Zo zorg je ervoor dat je beste docenten op school blijven, en dat de ouder niet uitwijkt naar een bureau.”

‘Docenten kiezen ook vaker een school in een rijkere gemeente’

Niet alleen in Wassenaar kunnen kinderen bovengemiddeld goed rekenen. Ook in Bloemendaal, Oegstgeest en Gooise Meren blijkt het antwoord vaker juist dan in armere gemeenten. “In de armere wijken van de grote steden heb je scholen met een structureel personeelstekort van een kwart, dus dat beeld past bij de conclusie die je trekt”, reageert woordvoerder Thijs den Otter van de PO-Raad.

Bovendien kunnen scholen in rijkere gemeenten vaker rekenen op een vrijwillige ouderbijdrage en hogere subsidies. “Docenten kiezen ook vaker een school in een rijkere gemeente, omdat ze op deze scholen betere arbeidsvoorwaarden krijgen”, zegt voorzitter Rafke Hagenaars van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks).

“Hierdoor zien we dat scholen in arme gemeenten nog meer moeite hebben met het vinden van docenten voor de klas. Leerlingen krijgen op deze manier minder of kwalitatief slechter onderwijs.” Laks wil dat scholen zelf bijles gaan aanbieden. “Op die manier hoeft de portemonnee van je ouders niet uit te maken of je over extra onderwijs kunt beschikken.”

‘Je kunt het ouders niet verbieden’

“Dit is ook iets wat je in Amerika ziet, het verschil tussen rijk en arm”, reageert Amerikakenner Willem Post in de studio van Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In Nederland is het nog wat minder extreem, maar je ziet het hier ook gebeuren. Rijkere ouders kunnen bijles bekostigen. Je kunt het ze ook niet verbieden.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Post denk dat beter regulier onderwijs de oplossing is. “Meer rekenen en taal”, bepleit hij. “Dit is de TikTok-generatie. Of je taalvaardigheid daar nou beter van wordt, dat waag ik heel erg te betwijfelen. In de klas moet je daar wel wat mee doen.”

Lees ook: 

Onderwijswethouder Amsterdam Marjolein Moorman pleit voor gratis lerarenopleidingen en brede brugklas

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het…

Lees meer

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer