main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 16 februari 2024 — 21:41

Voetballen met een egel en expres meerkoeten doodrijden: dierenambulance ziet vreselijke dingen

Een egel waarmee gevoetbald wordt en kuikens waarvan de snavel is afgeslagen. Gerrit de Boom van de dierenambulance in Vianen (Utrecht) heeft heel wat dierenleed gezien. “Dan sta je daar met zo’n bolletje wol in je handen en denk je: hoe kunnen mensen het over hun hart verkrijgen om dit met een dier te doen?”, vertelt hij in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau.

Sinds 1 januari is de maximale straf voor dierenmishandeling verhoogd, van drie tot vijf jaar cel of een geldboete tot € 90.000. Dat het nodig is, blijkt uit de verhalen van De Boom. Voor hem is dierenmishandeling vrijwel aan de orde van de dag. “Een egeltje waarmee gevoetbald wordt, schijnt een rage te zijn.”

Wat hij ook ziet: “Eenden- en zwaneneieren die kapot gegooid worden of waar met een quad overeen gereden wordt. Ik heb ook meegemaakt dat eendenkuikentjes door kinderen met stokken geslagen waren. De snaveltjes waren van de schedel geslagen, de kuikentjes liepen gillend door het park.”

Eenmaal gevangen zat er maar één ding op. “Je moet ze inslapen”, vertelt De Boom. “Dan sta je daar met zo’n bolletje wol in je handen en dan denk je: hoe kunnen mensen het over hun hart verkrijgen om dit met een dier te doen?”

Hij ziet ook vaker dan eens eenden- en zwaneneieren die door mensen kapot zijn gegooid. “Of mensen die over eieren heenrijden met een quad. Dat doen ze heel bewust, het zijn volwassen mensen. Dat vind ik heel erg.”

Van dierenbeul tot moordenaar? Luister de podcast van Het Misdaadbureau. Tekst gaat hieronder verder.

‘Ze draaide om en reed er nog een keer overheen’

De Boom rakelt nog een voorbeeld op. “Vorig jaar werden we gebeld omdat er tien dode meerkoeten op straat lagen. Een getuige vertelde dat een vrouw kwam aanrijden in haar auto. De meerkoeten liepen over de weg en zij reed er met een rotgang overheen. Vijftig meter verder draaide ze haar auto om en reed ze er nog een keer overheen.”

De vrouw was gefrustreerd vanwege een ruzie in huiselijke sfeer. “Ze moest het ergens op afreageren en het werd dus maar op die meerkoetjes afgereageerd.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ook huisdieren worden mishandeld. Daders die vervolgens de dierenambulance bellen, proberen de waarheid te verdoezelen. De Boom: “Ze maken een melding omdat hun dier mank loopt. Maar dan blijkt dat niet te zijn om de reden die zij vertellen. Vaak maken wij dan een praatje om te kijken: is hier meer aan de hand?”

Het betrappen van iemand die een dier mishandelt, is niet alleen belangrijk om dierenleed te voorkomen, waarschuwt de dierenarts. “Het is een gegeven dat mensen die dieren iets kunnen aandoen, mogelijk ook in staat zijn om het bij mensen te doen. Dat baart extra zorgen.”

Impact ook voelbaar bij politie

Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie, krijgt vanwege zijn beroep vaak te maken met dierenleed. “Moedeloos mogen we niet worden, maar je wenkbrauwen gaan soms omhoog van verbazing.” Hij reageert op de voorbeelden van De Boom. “Hoe kan je zó gefrustreerd zijn dat je twee keer over meerkoeten rijdt? Wat gaat er dan mis in je leven?”

Politiemensen maken van alles mee, maar dierenleed hakt er bij agenten behoorlijk in, vertelt De Schepper. “We zijn gewend om bij zware aanrijdingen of zware delicten onze collega’s goed op te vangen met hulpteams. Langzaam merken we dat dierenzaken ook zo ingrijpend kunnen zijn, dat ook daarvoor de behoefte aan een hulpteam bestaat. Die zijn we nu aan het opzetten.”

“Hoe je het ook wendt of keert: dieren raken een andere snaar bij agenten dan mensen”, erkent de politieman.

144, Red een dier

Hij hoopt dat een nieuw kabinet meer geld beschikbaar stelt voor het servicenummer 144, het meldpunt voor dierenleed. “We zijn daar in 2011 mee begonnen. Sindsdien is het aantal meldingen verviervoudigd. De capaciteit is niet meegegroeid, omdat we daar het geld niet voor hebben. Dat is een punt van zorg.”

“We zijn in overleg met onze eigen korpsleiding, maar ook met de politiek”, vertelt De Schepper. “Daar moet uiteindelijk het geld vandaan komen.”

Lees ook: 

Slachthuis Epe moet 15.000 euro betalen voor dierenmishandeling

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad?

Kijk nu terug op NPO Start.

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer