Voorbereiden op oorlog met Rusland is nodig, zegt generaal buiten dienst: ‘Haal water in huis’
Generaal buiten dienst Mart de Kruif benadrukt dat Nederland zich moet voorbereiden op een mogelijke oorlog met Rusland. “Morgen gaat het niet gebeuren, maar maak wel plannen om ervoor te zorgen dat je over een paar jaar klaar bent. Dat moet je nu gaan doen”, waarschuwt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Kruif benadrukt dat het bij Nederlanders moet doordringen dat de wereld is veranderd. “Het is niet meer ondenkbaar dat Rusland de Baltische Staten zal aanvallen. Als dat gebeurt, dan vecht de hele NAVO daar. Dus ook Nederlandse soldaten. Dat is de realiteit.”
De grootschalige NAVO-oefening komt volgens De Kruif daarom op een goed moment. Het is een realistische afspiegeling van het huidige Europese dreigingsniveau, omdat het de grootste oefening van de NAVO is sinds het einde van de Koude Oorlog. “We moeten nu oefenen dat Nederlandse jongens of meiden zo snel mogelijk naar het oosten moeten gaan om te zorgen dat je daar Poetin afschrikt.”
De Kruif verwacht dat Rusland eerder sterker dan zwakker uit de oorlog met Oekraïne zal komen. “We zien dat het hele land aan het veranderen is naar een oorlogseconomie. Poetin gaat heel sterk uit deze oorlog komen. Hij ziet het gebruik van zijn oorlogsmachine als volstrekt normaal middel om zijn doelen te bereiken. Daar denken wij heel anders over.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!
Nederland vreest voor oorlog
Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek eerder dat twee derde van de Nederlanders vreest voor een Russische aanval op Nederland. “Met deze angst moet je wat doen.” De hoogste militair van de NAVO Rob Bauer benadrukte eerder dat mensen uit voorzorg de juiste spullen in huis moeten halen, zoals een radio, batterijen, zaklampen en water. De Kruif omarmt dat. “Wij denken dat de overheid alles gaat regelen voor ons, maar dat is niet zo. Als een keer de stroom uitvalt, is het sowieso handig dat je even water thuis hebt, een gasbrander en een knijpkat.”
“Ik denk dat deze waarschuwingen er al waren, alleen de omgeving waarin we ze horen is nu anders”, benadrukt de generaal buiten dienst. “Vroeger dachten we: dat zijn militairen en die hebben baat bij dreiging om ervoor te zorgen dat ze blijven bestaan. Nu is er echt iets aan de hand en zijn mensen meer bewust van wat er in onze achtertuin gebeurt: 600.000 doden en gewonden in Oekraïne aan beide kanten.”
Waarschuwingen nodig voor steun
Volgens De Kruif zijn deze waarschuwingen nodig om de steun voor Oekraïne vanuit het Westen te behouden. “Ik denk dat de toekomst van Oekraïne afhangt van de steun van de Verenigde Staten. Hun bereidheid om te blijven vechten is onzeker. Het hangt ook af van de steun van Europa. Brussel, Parijs, Londen en Berlijn bepalen de toekomst van Oekraïne.”
Europacorrespondent Stefan de Vries benadrukt dat weifelend Amerika zorgt voor onzekerheid binnen het Europees Parlement. Hij denkt dat de steun aan Oekraïne ook op Europees niveau zonder steun van de VS kan plaatsvinden. “Willen is kunnen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. In theorie kan het wel. We zijn ontzettend rijk.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
Dienjaar
In de Tweede Kamer werd gisteren gesproken over uitbreiding van het dienjaar naar enkele duizenden deelnemers. Tweede Kamerlid van de VVD Silvio Erkens pleit voor het snel opschalen naar 4.000 deelnemers per jaar. Tijdens het debat bleek dat anderen partijen daar wel heil in zien. Dit jaar moet het aantal groeien naar 625, om een jaar later uit te komen op 1.000 deelnemers. Verantwoordelijk staatssecretaris Christophe van der Maat wil zich nog niet vastpinnen op zo’n cijfer.
“Het dienjaar is een jaar waarin je kunt kennismaken met de krijgsmacht”, aldus De Kruif. “Je kunt zelf kiezen wat je gaat doen, van cyberspecialist tot infanterist bij de landmacht. Als je het leuk vindt, dan kan je na het dienjaar blijven, of je blijft reservist. Dan ga je terug naar de burgermaatschappij, maar dan kan je worden opgeroepen.”
De Kruif ziet twee grote voordelen van het dienjaar. “Je brengt meer capaciteit naar de krijgsmacht en je herstelt de band tussen de krijgsmacht en de maatschappij. Tijdens de dienstplicht wist iedereen hoe het leger eruitzag, maar nu kennen veel mensen dat niet meer. Het is iets wat achter hekken zit. Als je dat dienjaar uitbreidt, krijgen we veel meer verbinding.”
Lees ook:
NAVO-kopstuk raadt burgers aan radio en zaklamp in huis te halen
Door: Rick Hartkamp
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer