main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 januari 2024 — 11:17

Voorbereiden op oorlog met Rusland is nodig, zegt generaal buiten dienst: ‘Haal water in huis’

Generaal buiten dienst Mart de Kruif benadrukt dat Nederland zich moet voorbereiden op een mogelijke oorlog met Rusland. “Morgen gaat het niet gebeuren, maar maak wel plannen om ervoor te zorgen dat je over een paar jaar klaar bent. Dat moet je nu gaan doen”, waarschuwt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Kruif benadrukt dat het bij Nederlanders moet doordringen dat de wereld is veranderd. “Het is niet meer ondenkbaar dat Rusland de Baltische Staten zal aanvallen. Als dat gebeurt, dan vecht de hele NAVO daar. Dus ook Nederlandse soldaten. Dat is de realiteit.”

De grootschalige NAVO-oefening komt volgens De Kruif daarom op een goed moment. Het is een realistische afspiegeling van het huidige Europese dreigingsniveau, omdat het de grootste oefening van de NAVO is sinds het einde van de Koude Oorlog. “We moeten nu oefenen dat Nederlandse jongens of meiden zo snel mogelijk naar het oosten moeten gaan om te zorgen dat je daar Poetin afschrikt.”

De Kruif verwacht dat Rusland eerder sterker dan zwakker uit de oorlog met Oekraïne zal komen. “We zien dat het hele land aan het veranderen is naar een oorlogseconomie. Poetin gaat heel sterk uit deze oorlog komen. Hij ziet het gebruik van zijn oorlogsmachine als volstrekt normaal middel om zijn doelen te bereiken. Daar denken wij heel anders over.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Nederland vreest voor oorlog

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek eerder dat twee derde van de Nederlanders vreest voor een Russische aanval op Nederland. “Met deze angst moet je wat doen.” De hoogste militair van de NAVO Rob Bauer benadrukte eerder dat mensen uit voorzorg de juiste spullen in huis moeten halen, zoals een radio, batterijen, zaklampen en water. De Kruif omarmt dat. “Wij denken dat de overheid alles gaat regelen voor ons, maar dat is niet zo. Als een keer de stroom uitvalt, is het sowieso handig dat je even water thuis hebt, een gasbrander en een knijpkat.”

“Ik denk dat deze waarschuwingen er al waren, alleen de omgeving waarin we ze horen is nu anders”, benadrukt de generaal buiten dienst. “Vroeger dachten we: dat zijn militairen en die hebben baat bij dreiging om ervoor te zorgen dat ze blijven bestaan. Nu is er echt iets aan de hand en zijn mensen meer bewust van wat er in onze achtertuin gebeurt: 600.000 doden en gewonden in Oekraïne aan beide kanten.”

Waarschuwingen nodig voor steun

Volgens De Kruif zijn deze waarschuwingen nodig om de steun voor Oekraïne vanuit het Westen te behouden. “Ik denk dat de toekomst van Oekraïne afhangt van de steun van de Verenigde Staten. Hun bereidheid om te blijven vechten is onzeker. Het hangt ook af van de steun van Europa. Brussel, Parijs, Londen en Berlijn bepalen de toekomst van Oekraïne.”

Europacorrespondent Stefan de Vries benadrukt dat weifelend Amerika zorgt voor onzekerheid binnen het Europees Parlement. Hij denkt dat de steun aan Oekraïne ook op Europees niveau zonder steun van de VS kan plaatsvinden. “Willen is kunnen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. In theorie kan het wel. We zijn ontzettend rijk.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Dienjaar

In de Tweede Kamer werd gisteren gesproken over uitbreiding van het dienjaar naar enkele duizenden deelnemers. Tweede Kamerlid van de VVD Silvio Erkens pleit voor het snel opschalen naar 4.000 deelnemers per jaar. Tijdens het debat bleek dat anderen partijen daar wel heil in zien. Dit jaar moet het aantal groeien naar 625, om een jaar later uit te komen op 1.000 deelnemers. Verantwoordelijk staatssecretaris Christophe van der Maat wil zich nog niet vastpinnen op zo’n cijfer.

“Het dienjaar is een jaar waarin je kunt kennismaken met de krijgsmacht”, aldus De Kruif. “Je kunt zelf kiezen wat je gaat doen, van cyberspecialist tot infanterist bij de landmacht. Als je het leuk vindt, dan kan je na het dienjaar blijven, of je blijft reservist. Dan ga je terug naar de burgermaatschappij, maar dan kan je worden opgeroepen.”

De Kruif ziet twee grote voordelen van het dienjaar. “Je brengt meer capaciteit naar de krijgsmacht en je herstelt de band tussen de krijgsmacht en de maatschappij. Tijdens de dienstplicht wist iedereen hoe het leger eruitzag, maar nu kennen veel mensen dat niet meer. Het is iets wat achter hekken zit. Als je dat dienjaar uitbreidt, krijgen we veel meer verbinding.”

Lees ook:

NAVO-kopstuk raadt burgers aan radio en zaklamp in huis te halen

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer