main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2024 — 08:41

Medicijntekorten in Nederland groter dan ooit, ruim 2.000 geneesmiddelen niet of nauwelijks verkrijgbaar

Het medicijntekort in Nederland is groter dan ooit. Meer dan 2.000 geneesmiddelen zijn in Nederland niet of met grote vertraging verkrijgbaar. Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) Aris Prins noemt het in Goedemorgen Nederland op NPO 1 een dieptepunt. “Het is een omslag geweest van het beleid dat is ingezet, omdat de overheid is gaan kijken naar het drukken van de kosten.”

“Dat is aan de ene kant hartstikke logisch, omdat we een goede prijs moeten betalen voor geneesmiddelen”, vertelt Prins. “Maar we zijn doorgeslagen in het drukken van de kosten, terwijl de gezondheidszorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit moet zijn.”

In 2019 was er een verdubbeling in de medicijntekorten ten opzichte van 2018 en dat is volgens Prins nooit meer gedaald. “We hebben rond corona een klein dipje gehad, maar dit is echt een nieuw dramatisch dieptepunt.” Volgens de voorzitter is het einde nog niet in zicht. “We zijn vorig jaar met de halfjaarcijfers naar buiten gekomen om de urgentie van dit probleem aan te geven.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Prins roept de overheid op om richting te geven aan het huidige medicijnprobleem. “We hebben een richting gekregen met een verplichting van de voorraad bij groothandels en fabrikanten van acht weken. Dat is op 1 januari ingegaan. Maar als wij in de praktijk zien dat een gemiddeld tekort meer dan 107 dagen duurt, dan is het heel leuk dat we acht weken voorraad krijgen, maar dan hebben we nog steeds een druppel op de gloeiende plaat.”

Alternatief

De KNMP-voorzitter ziet dat het systeem op meerdere fronten vastloopt en ziet dat veel mensen ongerust zijn. “Patiënten komen naar ons toe om te vragen waarom de medicatie er niet is, maar wij hebben precies dezelfde vraag. Al zorgen wij wel voor een alternatief. Dat kan een eenvoudig alternatief zijn. Bijvoorbeeld dat iemand een dubbele dosering krijgt, maar dan een half tablet moet nemen. Maar die tabletten zijn heel klein, dus halveer die maar eens even. En dan hebben we het nog niet eens over een omzetting naar een ander medicijn.” Wel gaat in 99 procent van de gevallen iemand naar huis met een alternatieve behandeling, benadrukt Prins.

Tekst gaat verder onder de X:

Medicijntekorten wereldprobleem

Deze medicijnpuzzel is inmiddels dagelijks werk geworden voor medewerkers van de KNMP. Maar niet alleen Nederland worstelt met dit probleem. In de hele wereld zorgen medicijntekorten momenteel voor hoofdbrekens. “De grondstoffen worden in China geproduceerd en in India verwerkt tot medicatie. Daarna is er een lange aanvoerroute om de medicijnen in Nederland en andere Europese landen te krijgen.”

Prins ziet dat patiënten in Nederland het nog slechter treffen dan andere landen, omdat de overheid de hand op de farmaceutische knip houdt. “Als er een wereldwijd tekort is, dan staan wij achteraan in de rij om dat weer aan te vullen. Tegelijkertijd is er een economisch tekort, omdat fabrikanten van de Nederlandse markt zich aan het terugtrekken zijn. Als er een tekort is, hebben wij dus geen alternatief meer.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Oplossing

Sinds 2019 geeft de KNMP al meerdere oplossingsrichtingen. “Zorg dat je productie dichter bij huis krijgt, meer Europees beleid. We pleiten er daarnaast ook voor om apothekers meer ruimte te geven in het omzetten van medicatie. We moeten nu namelijk veel rondbellen om alternatieven voor elkaar te krijgen. Wettelijk gezien hebben wij voor elke aanpassing op een recept een nieuw recept nodig. Als we dat elke keer moeten doen, dan loopt de hele zorg vast.”

Lees ook:

Verschil tot 8 jaar in wachttijd op kankermedicijn

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer