main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2024 — 08:41

Medicijntekorten in Nederland groter dan ooit, ruim 2.000 geneesmiddelen niet of nauwelijks verkrijgbaar

Het medicijntekort in Nederland is groter dan ooit. Meer dan 2.000 geneesmiddelen zijn in Nederland niet of met grote vertraging verkrijgbaar. Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) Aris Prins noemt het in Goedemorgen Nederland op NPO 1 een dieptepunt. “Het is een omslag geweest van het beleid dat is ingezet, omdat de overheid is gaan kijken naar het drukken van de kosten.”

“Dat is aan de ene kant hartstikke logisch, omdat we een goede prijs moeten betalen voor geneesmiddelen”, vertelt Prins. “Maar we zijn doorgeslagen in het drukken van de kosten, terwijl de gezondheidszorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit moet zijn.”

In 2019 was er een verdubbeling in de medicijntekorten ten opzichte van 2018 en dat is volgens Prins nooit meer gedaald. “We hebben rond corona een klein dipje gehad, maar dit is echt een nieuw dramatisch dieptepunt.” Volgens de voorzitter is het einde nog niet in zicht. “We zijn vorig jaar met de halfjaarcijfers naar buiten gekomen om de urgentie van dit probleem aan te geven.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Prins roept de overheid op om richting te geven aan het huidige medicijnprobleem. “We hebben een richting gekregen met een verplichting van de voorraad bij groothandels en fabrikanten van acht weken. Dat is op 1 januari ingegaan. Maar als wij in de praktijk zien dat een gemiddeld tekort meer dan 107 dagen duurt, dan is het heel leuk dat we acht weken voorraad krijgen, maar dan hebben we nog steeds een druppel op de gloeiende plaat.”

Alternatief

De KNMP-voorzitter ziet dat het systeem op meerdere fronten vastloopt en ziet dat veel mensen ongerust zijn. “Patiënten komen naar ons toe om te vragen waarom de medicatie er niet is, maar wij hebben precies dezelfde vraag. Al zorgen wij wel voor een alternatief. Dat kan een eenvoudig alternatief zijn. Bijvoorbeeld dat iemand een dubbele dosering krijgt, maar dan een half tablet moet nemen. Maar die tabletten zijn heel klein, dus halveer die maar eens even. En dan hebben we het nog niet eens over een omzetting naar een ander medicijn.” Wel gaat in 99 procent van de gevallen iemand naar huis met een alternatieve behandeling, benadrukt Prins.

Tekst gaat verder onder de X:

Medicijntekorten wereldprobleem

Deze medicijnpuzzel is inmiddels dagelijks werk geworden voor medewerkers van de KNMP. Maar niet alleen Nederland worstelt met dit probleem. In de hele wereld zorgen medicijntekorten momenteel voor hoofdbrekens. “De grondstoffen worden in China geproduceerd en in India verwerkt tot medicatie. Daarna is er een lange aanvoerroute om de medicijnen in Nederland en andere Europese landen te krijgen.”

Prins ziet dat patiënten in Nederland het nog slechter treffen dan andere landen, omdat de overheid de hand op de farmaceutische knip houdt. “Als er een wereldwijd tekort is, dan staan wij achteraan in de rij om dat weer aan te vullen. Tegelijkertijd is er een economisch tekort, omdat fabrikanten van de Nederlandse markt zich aan het terugtrekken zijn. Als er een tekort is, hebben wij dus geen alternatief meer.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Oplossing

Sinds 2019 geeft de KNMP al meerdere oplossingsrichtingen. “Zorg dat je productie dichter bij huis krijgt, meer Europees beleid. We pleiten er daarnaast ook voor om apothekers meer ruimte te geven in het omzetten van medicatie. We moeten nu namelijk veel rondbellen om alternatieven voor elkaar te krijgen. Wettelijk gezien hebben wij voor elke aanpassing op een recept een nieuw recept nodig. Als we dat elke keer moeten doen, dan loopt de hele zorg vast.”

Lees ook:

Verschil tot 8 jaar in wachttijd op kankermedicijn

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer