main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 januari 2024 — 09:17

Stemmen senatoren VVD en BBB toch voor spreidingswet? Geert Wilders kijkt gespannen toe

Het is nog allerminst zeker of de spreidingswet wordt tegengehouden door de Eerste Kamer. Er heerst twijfel bij verschillende senatoren van VVD en BBB, partijen die in de Tweede Kamer tegen het wetsvoorstel zijn. “Je merkt dat de senaatfracties mogelijk dissidenten kent”, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Demissionair staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) moet dinsdag alles op alles zetten om de senaat achter de spreidingswet te krijgen. Voor het begin van het debat in de Eerste Kamer, maandag, waren 36 van de 75 senatoren voor en 37 senatoren tegen de wet, die een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederlandse gemeenten als doel heeft. Voor een meerderheid zijn 38 zetels nodig.

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet. Volgens De Winther was er tijdens het debat in de Eerste Kamer gisteren zichtbaar twijfel bij senatoren van BBB en VVD. “Je merkt het ook als je mensen achter de schermen spreekt. Bij VVD en BBB, veronderstelde tegenstanders van de wet, hoor je mensen intern zeggen: we moeten de wet toch aannemen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

“Dat was het meest zichtbaar bij de VVD. Van die partij was de ene na de andere burgemeester op televisie om te vertellen dat die spreidingswet er echt moet komen”, zegt De Winther. “Die burgemeesters hebben natuurlijk invloed op de senatoren van de VVD.” Vooral senatoren die in het verleden een politiek bestuurlijke functie hebben vervuld, zijn gevoelig voor argumenten van burgemeesters, denkt hij. “Het kan zijn dat een aantal senatoren zich laat overtuigen door die druk.”

Dissidenten

Het lot van de spreidingswet is daarom nog niet bezegeld. “Je merkt dat de senaatfracties van BBB en VVD mogelijk dissidenten kent”, zegt De Winther. “In ieder geval zijn er senatoren die het er heel erg moeilijk mee hebben om de Tweede Kamerfractie te volgen en het wetsvoorstel af te wijzen.”

Eén VVD’er of BBB’er die breekt met het partijstandpunt in de Tweede Kamer, kan genoeg zijn. De Winther: “Bovendien is Martin van Rooijen van 50Plus nog aan het twijfelen. Zijn stem kan doorslaggevend zijn. Maar als er mensen zijn binnen VVD of BBB die toch een andere keuze maken dan de partijlijn veronderstelt, dan doet de stem van Van Rooijen er al niet meer toe.”

Lakmoesproef nieuwe coalitie

De stemming over de spreidingswet in de Eerste Kamer is volgens De Winther een lakmoesproef voor het mogelijke nieuwe kabinet, met PVV, BBB, VVD en NSC. “Geert Wilders is een uitgesproken tegenstander van de wet. De andere fractieleiders die nu praten over deelname aan de coalitie, zijn ook tegen. Maar nu al bestaat de kans dat senatoren niet meegaan met de wens die door de partijleiders in de Tweede Kamer is geuit.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Volgens De Winther kan het gesteggel over de spreidingswet zomaar een voorbode zijn voor wat komen gaat. “De senaat mag altijd zelfstandig een afweging maken. Maar de mogelijke nieuwe coalitie heeft ambitieuze plannen. Aan het begin van de rit moet je er wel vanuit kunnen gaan dat senatoren gevoelig zijn voor de argumentatie van de partijen die de coalitie vormen.”

PVV-leider Wilders kijkt daarom gespannen toe, denkt De Winther. “Als hij ziet dat er al bij de eerste hordes afvallers zijn, hoe moet dat straks dan?”, vraagt hij zich af. De politiek commentator sluit overigens niet uit dat als de Eerste Kamer de spreidingswet aanneemt, een nieuw kabinet zorgt voor uitstel. “Het nieuwe kabinet kan besluiten: we leggen het nog even op de plank. Daar houdt men zich nu maar aan vast.”

Lees ook: 

VVD-fractievoorzitter in gemeente Westerwolde: ‘Optie dat ik lidmaatschap opzeg als spreidingswet er niet komt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer