main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 december 2023 — 10:03

Politiecapaciteit staat onder druk: ‘Er zit geen pauzeknop op veiligheid’

De politie staat onder druk door de aanhoudende capaciteitsproblemen. Een langdurende formatie zal volgens de nieuwe voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman funest kunnen zijn. “Criminaliteit stopt niet. Er zit geen pauzeknop op de veiligheidsvraag”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kooiman pleit voor snelle keuzes om de politiebasis te verstevigen.

Een eindeloos formatieproces van een nieuw kabinet zal de politiecapaciteit en de kwaliteit van de politie niet ten goede komen, denkt Kooiman. “Ik maak mij ernstig zorgen als deze formatie lang gaat duren”, zegt ze.

De politie staat onder grote druk en de vraag is enorm. “Je hebt enerzijds de cybercriminaliteit die steeds meer toeneemt. Maar er zijn ook heel veel verwarde personen en bijvoorbeeld explosies zoals in Rotterdam op klaarlichte dag. Ook de enorme ondermijning is een groot aandachtspunt”, aldus Kooiman. Als voorbeeld noemt ze de recente drugsafgravingen in Noord-Brabant en de vele drugslabs die in het zuiden van het land worden opgerold.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Het capaciteitstekort heeft ook tot gevolg dat de wijkagent steeds minder zichtbaar wordt. “De afspraak is politiek gezien dat zij tachtig procent in de wijk zijn en twintig procent ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld noodhulp. Je ziet dat er zoveel vraag is rondom demonstraties, evenementen, ME-inzet en noodhulp, dat deze wijkagenten eigenlijk niet meer in hun wijk te vinden zijn”, vertelt Kooiman. “Daarmee verlies je de oren en ogen in de samenleving en dat is zeker in tijden van deze maatschappelijke onrust iets dat je niet moet willen.”

Mogelijk pas in 2028 op niveau

“De toename van zorgen voor de veiligheid in Nederland en de vraag die dat heeft op de politieorganisatie is echt enorm. Als je kijkt naar de komende jaren, dan zouden we op politiesterkte moeten zijn in mogelijk 2028. Maar ik moet het nog zien”, verzucht de voorzitter van de Politiebond. Het is volgens haar nog maar de vraag of de politie de vraag in 2028 aan zal kunnen.

Voor Kooiman is het van belang dat de werkdruk snel omlaag gaat bij de politie. “Mensen vallen uit, de mentale blessures zijn echt enorm in de politieorganisatie en mensen stromen ook uit naar ander werk omdat de werkdruk zo toeneemt.”

Eerder maakte Het Misdaadbureau deze podcast over het gebrek aan politiecapaciteit en de gevolgen ervan in de samenleving.

Meer investeren

Kooiman pleit voor snelle investeringen binnen de politie. “Ik denk dat je heel erg moet kijken naar het behoud van politiepersoneel. Dus zorgen dat ze goed getraind aan die frontlinie kunnen optreden.” Momenteel wordt er veel geld beknibbeld op het politieonderwijs en dat gaat ten koste van de kwaliteit, stelt ze. Betere opleidingen en doorstroommogelijkheden moeten het werk volgens haar aantrekkelijk houden.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering nu terug op NPO Start.

Ook moet er worden gekeken naar andere manieren om politiepersoneel te werven. Kooiman vertelt: “Er zijn verschillende mogelijkheden, maar ook diverser opleiden is noodzakelijk, zodat mensen direct aan de slag kunnen op belangrijke thema’s, zoals cybercriminaliteit of verwarde personen. Zo kunnen we de onderzoeken en de recherchecapaciteit beter organiseren.”

Lees ook:

Heerlense ondernemer wanhopig door tekorten bij politie: ‘Als ik 112 bel, komt er niemand’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer