main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
7 maart 2017 — 14:54

Alle ouderen worden rijker: dit is waarom jij daar niks van merkt

Ze zijn de rijkste generatie uit onze geschiedenis, de 65 plussers. Samen zijn ze goed voor een vermogen van 535 miljard euro. Maar als ze het zo goed hebben, waarom wordt er dan toch zoveel gemopperd? Hoe vinden de 65plussers dat onze economie er voor staat en hebben ze vertrouwen in de toekomst? Stand van het Land maakt de balans op met onze senioren.

Stand van het Land, NPO2 om 21:20

Zijn de 65plussers echt de rijkste generatie ooit?

Ja! In 2006 hadden volgens het CBS alle gepensioneerden een vermogen van 442 miljard euro. Dat is in 2015 doorgegroeid naar 535 miljard. Een stijging van zo’n 21%. Dat hebben de senioren niet allemaal op een spaarrekening staan. Veel vermogen zit in een eigen huis: 282 miljard. Dat is 52% van wat gepensioneerden bezitten.

De helft van het vermogen van 65plussers zit dus in stenen en die kun je niet eten. Wat heeft de 65plusser gemiddeld nou maandelijks te besteden?

Alle 65 plussers krijgen een AOW. Maar het zijn maar een paar duizend 65plussers die echt alleen van de AOW moeten rondkomen. Vaak zijn dit vrouwen die opgroeiden in een tijd waarin de vrouw niet werkte en die dus zelf niets hebben opgebouwd. Maar het leeuwendeel van de 65plussers heeft meer inkomsten dan alleen de AOW. Dit is het gemiddelde inkomen van een 65+ echtpaar:

 

Maar dit zijn allemaal gemiddelden? Als John de Mol bij mij in de straat komt wonen is de straat gemiddeld heel rijk, maar dat zegt toch niets over mij?

Klopt. Hier raken we aan het gevoel dat veel gepensioneerden zich helemaal niet rijk voelen. We zien in de cijfers van het CBS dat de groep van 65plussers sterk van samenstelling verandert. Het gemiddelde inkomen van gepensioneerden is gestegen. Dat komt omdat de ‘jonkies’ – de babyboomers die nu met pensioen gaan – een hoger inkomen hebben dan de uitstroom. Die mensen hebben een goed aanvullend pensioen opgebouwd. Het wordt ook steeds normaler dat de vrouw ook (deeltijd) werkt en zelf ook een pensioen heeft.

Als groep worden ze dus steeds rijker, maar het kan heel goed zijn dat mensen binnen die groep daar helemaal niets van merken. Die hebben jaren stilgestaan of zijn er zelfs in koopkracht op achteruit gegaan omdat hun aanvullend pensioen van hun werkgever niet is geïndexeerd. Dus: iemand die nu 75 is heeft (gemiddeld) een hoger inkomen dan een 75-jarige van tien jaar geleden. Maar als zijn pensioen al een paar jaar niet meer geïndexeerd is, heeft hij zelf misschien wel een lager inkomen dan toen.

Feit is dat gepensioneerden zijn er de afgelopen 15 jaar in koopkracht nauwelijks op vooruit gegaan. Mensen met een vaste baan wel. Senioren ervaren dat als oneerlijk. Maar aan de andere kant: wie werkt krijgt wellicht promotie en gaat meer verdienen. Als het bedrijf een goed jaar heeft gehad is er misschien een bonus. Die periode ligt voor senioren achter hen. Dit noemen economen het ‘levensfase effect’.

Zijn ouderen zelf tevreden met wat ze hebben?

De meeste mensen die we spraken in Vlaardingen en in Bergen zeiden’ We hebben niets te klagen’. Je zou het niet zeggen als je Henk Krol hoort – maar de meeste ouderen zijn tevreden over hun financiële situatie. 78% van de mensen tussen 65-75 is tevreden. Dat is maar 66% in de groep 25-35, aldus het CBS.

Is de onvrede onder ouderen te verklaren?

We zien in de cijfers van het consumentenvertrouwen – dus het vertrouwen dat mensen hebben in onze economie – iets heel geks. Nog nooit is het verschil tussen jongeren (tot 45) en ouderen zo groot geweest. Nog opvallender: Het vertrouwen groeit steeds verder uit elkaar. Als de economie na de crisis weer opkrabbelt krijgen mensen tot 45 snel weer vertrouwen. Maar bij de ouderen daalt het vertrouwen. Een goede, onderbouwde verklaring voor deze trend kan het CBS nog niet geven.   

Je hoort ook veel over de AOW leeftijd terug naar 65 jaar. Wat denken de ouderen daar zelf over?

Onlangs bleek uit een enquete van NU.nl dat de meerderheid van de Nederlanders de AOW leeftijd inderdaad terug wil naar 65. We zien tegelijkertijd dat de maatschappij aan het veranderen is: we worden ouder, we blijven langer gezond en dus kunnen we langer doorwerken. Senioren doen dat nu al: Tussen 2006 en 2016 ging het aantal werkende 65-plussers van 82.000 naar 182.000, meer dan een verdubbeling dus. 

De uitzending Stand van het Land begint op NPO2 21:20

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer