main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
7 maart 2017 — 14:54

Alle ouderen worden rijker: dit is waarom jij daar niks van merkt

Ze zijn de rijkste generatie uit onze geschiedenis, de 65 plussers. Samen zijn ze goed voor een vermogen van 535 miljard euro. Maar als ze het zo goed hebben, waarom wordt er dan toch zoveel gemopperd? Hoe vinden de 65plussers dat onze economie er voor staat en hebben ze vertrouwen in de toekomst? Stand van het Land maakt de balans op met onze senioren.

Stand van het Land, NPO2 om 21:20

Zijn de 65plussers echt de rijkste generatie ooit?

Ja! In 2006 hadden volgens het CBS alle gepensioneerden een vermogen van 442 miljard euro. Dat is in 2015 doorgegroeid naar 535 miljard. Een stijging van zo’n 21%. Dat hebben de senioren niet allemaal op een spaarrekening staan. Veel vermogen zit in een eigen huis: 282 miljard. Dat is 52% van wat gepensioneerden bezitten.

De helft van het vermogen van 65plussers zit dus in stenen en die kun je niet eten. Wat heeft de 65plusser gemiddeld nou maandelijks te besteden?

Alle 65 plussers krijgen een AOW. Maar het zijn maar een paar duizend 65plussers die echt alleen van de AOW moeten rondkomen. Vaak zijn dit vrouwen die opgroeiden in een tijd waarin de vrouw niet werkte en die dus zelf niets hebben opgebouwd. Maar het leeuwendeel van de 65plussers heeft meer inkomsten dan alleen de AOW. Dit is het gemiddelde inkomen van een 65+ echtpaar:

 

Maar dit zijn allemaal gemiddelden? Als John de Mol bij mij in de straat komt wonen is de straat gemiddeld heel rijk, maar dat zegt toch niets over mij?

Klopt. Hier raken we aan het gevoel dat veel gepensioneerden zich helemaal niet rijk voelen. We zien in de cijfers van het CBS dat de groep van 65plussers sterk van samenstelling verandert. Het gemiddelde inkomen van gepensioneerden is gestegen. Dat komt omdat de ‘jonkies’ – de babyboomers die nu met pensioen gaan – een hoger inkomen hebben dan de uitstroom. Die mensen hebben een goed aanvullend pensioen opgebouwd. Het wordt ook steeds normaler dat de vrouw ook (deeltijd) werkt en zelf ook een pensioen heeft.

Als groep worden ze dus steeds rijker, maar het kan heel goed zijn dat mensen binnen die groep daar helemaal niets van merken. Die hebben jaren stilgestaan of zijn er zelfs in koopkracht op achteruit gegaan omdat hun aanvullend pensioen van hun werkgever niet is geïndexeerd. Dus: iemand die nu 75 is heeft (gemiddeld) een hoger inkomen dan een 75-jarige van tien jaar geleden. Maar als zijn pensioen al een paar jaar niet meer geïndexeerd is, heeft hij zelf misschien wel een lager inkomen dan toen.

Feit is dat gepensioneerden zijn er de afgelopen 15 jaar in koopkracht nauwelijks op vooruit gegaan. Mensen met een vaste baan wel. Senioren ervaren dat als oneerlijk. Maar aan de andere kant: wie werkt krijgt wellicht promotie en gaat meer verdienen. Als het bedrijf een goed jaar heeft gehad is er misschien een bonus. Die periode ligt voor senioren achter hen. Dit noemen economen het ‘levensfase effect’.

Zijn ouderen zelf tevreden met wat ze hebben?

De meeste mensen die we spraken in Vlaardingen en in Bergen zeiden’ We hebben niets te klagen’. Je zou het niet zeggen als je Henk Krol hoort – maar de meeste ouderen zijn tevreden over hun financiële situatie. 78% van de mensen tussen 65-75 is tevreden. Dat is maar 66% in de groep 25-35, aldus het CBS.

Is de onvrede onder ouderen te verklaren?

We zien in de cijfers van het consumentenvertrouwen – dus het vertrouwen dat mensen hebben in onze economie – iets heel geks. Nog nooit is het verschil tussen jongeren (tot 45) en ouderen zo groot geweest. Nog opvallender: Het vertrouwen groeit steeds verder uit elkaar. Als de economie na de crisis weer opkrabbelt krijgen mensen tot 45 snel weer vertrouwen. Maar bij de ouderen daalt het vertrouwen. Een goede, onderbouwde verklaring voor deze trend kan het CBS nog niet geven.   

Je hoort ook veel over de AOW leeftijd terug naar 65 jaar. Wat denken de ouderen daar zelf over?

Onlangs bleek uit een enquete van NU.nl dat de meerderheid van de Nederlanders de AOW leeftijd inderdaad terug wil naar 65. We zien tegelijkertijd dat de maatschappij aan het veranderen is: we worden ouder, we blijven langer gezond en dus kunnen we langer doorwerken. Senioren doen dat nu al: Tussen 2006 en 2016 ging het aantal werkende 65-plussers van 82.000 naar 182.000, meer dan een verdubbeling dus. 

De uitzending Stand van het Land begint op NPO2 21:20

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer