main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 8 juni 2023 — 07:56

Kans op recessie neemt volgens Nederlandse grootbanken toe: ‘Hoeft niet heel erg te zijn’

De Nederlandse grootbanken zijn somberder gestemd over de economie dan voorheen, en het risico op een recessie neemt toe. Dat terwijl in eerste instantie werd voorspeld dat de economie zou groeien. Volgens het Centraal Planbureau is de kans inmiddels steeds groter dat onze economie zal krimpen. “Maar dat hoeft niet heel erg te zijn”, zegt journalist bij Het Financieele Dagblad, Anna Dijkman.

De economie groeit naar verwachting volgens Rabobank dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Economen van ABN AMRO rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024. “De verwachting was een groei van 1,5 procent, dus dat is wel een flinke bijstelling”, zegt Dijkman.

Het eerste kwartaal van 2023 noteerde al een verrassende krimp door de afzwakkende wereldhandel. “De kans is groot dat dat nu nog een kwartaal gebeurt”, gaat Dijkman verder bij Goedemorgen Nederland. “Als je dat twee kwartalen op rij hebt spreek je officieel van een recessie.”

Personeelstekorten en inflatie

De economische groei wordt vooral beperkt door onder meer personeelstekorten, terwijl de vraag naar goederen en diensten op niveau blijft door de uitgaven van huishoudens en overheidsbestedingen, voorzien de Rabobank-economen. Het zorgt voor een verhoogde inflatie, al is die niet zo hoog als vorig jaar. Ook gaat de Rabobank ervan uit dat de werkloosheid iets stijgt. Maar die blijft naar verwachting op een laag niveau vanwege de aanhoudende personeelskrapte.

Zo’n recessie “hoeft niet meteen heel erg te zijn”, beklemtoont Dijkman. “Je denkt daarbij snel aan massawerkloosheid en en faillissementen, maar dat gaat allemaal nog heel goed in Nederland, want de arbeidsmarkt is ontzettend krap”, legt ze uit. De enorme groei van vacatures is inmiddels wel gestopt, net als de banengroei, zegt Dijkman. “Alleen het blijft heel krap. En dat zal ook niet zo snel veranderen. Want we hebben gewoon te maken met vergrijzing.”

Geen zware recessie

Ook ABN AMRO denkt niet dat Nederland in een zware recessie terecht zal komen, omdat de economie heel weerbaar is. Volgens sommige experts wordt dan ook gezegd dat het niet per sé een ramp is dat de Nederlandse economie ietwat afkoelt. “Het is eigenlijk wel een beetje de bedoeling geweest, want dat is natuurlijk waarom de rente verhoogd is. Zodat die inflatie ook weer gaat dalen.” Als dit op deze manier lukt, “afkoeling zonder ergere gevolgen”, zo zegt Dijkman, dan zal het allemaal meevallen. ”

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schatte deze week de economische groei van Nederland voor dit jaar op 0,9 procent en voor volgend jaar op 1,4 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde eind vorige maand dat de Nederlandse economie nog steeds in een recessie kan belanden. De laatste economische raming van het CPB dateert van maart. Toen ging het instituut voor dit jaar en volgend jaar uit van respectievelijk 1,6 en 1,4 procent groei van de Nederlandse economie.

Lees ook:

Nederlandse economie heeft plafond bereikt, denkt econoom: ‘Barst uit zijn voegen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer