main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 8 juni 2023 — 07:56

Kans op recessie neemt volgens Nederlandse grootbanken toe: ‘Hoeft niet heel erg te zijn’

De Nederlandse grootbanken zijn somberder gestemd over de economie dan voorheen, en het risico op een recessie neemt toe. Dat terwijl in eerste instantie werd voorspeld dat de economie zou groeien. Volgens het Centraal Planbureau is de kans inmiddels steeds groter dat onze economie zal krimpen. “Maar dat hoeft niet heel erg te zijn”, zegt journalist bij Het Financieele Dagblad, Anna Dijkman.

De economie groeit naar verwachting volgens Rabobank dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Economen van ABN AMRO rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024. “De verwachting was een groei van 1,5 procent, dus dat is wel een flinke bijstelling”, zegt Dijkman.

Het eerste kwartaal van 2023 noteerde al een verrassende krimp door de afzwakkende wereldhandel. “De kans is groot dat dat nu nog een kwartaal gebeurt”, gaat Dijkman verder bij Goedemorgen Nederland. “Als je dat twee kwartalen op rij hebt spreek je officieel van een recessie.”

Personeelstekorten en inflatie

De economische groei wordt vooral beperkt door onder meer personeelstekorten, terwijl de vraag naar goederen en diensten op niveau blijft door de uitgaven van huishoudens en overheidsbestedingen, voorzien de Rabobank-economen. Het zorgt voor een verhoogde inflatie, al is die niet zo hoog als vorig jaar. Ook gaat de Rabobank ervan uit dat de werkloosheid iets stijgt. Maar die blijft naar verwachting op een laag niveau vanwege de aanhoudende personeelskrapte.

Zo’n recessie “hoeft niet meteen heel erg te zijn”, beklemtoont Dijkman. “Je denkt daarbij snel aan massawerkloosheid en en faillissementen, maar dat gaat allemaal nog heel goed in Nederland, want de arbeidsmarkt is ontzettend krap”, legt ze uit. De enorme groei van vacatures is inmiddels wel gestopt, net als de banengroei, zegt Dijkman. “Alleen het blijft heel krap. En dat zal ook niet zo snel veranderen. Want we hebben gewoon te maken met vergrijzing.”

Geen zware recessie

Ook ABN AMRO denkt niet dat Nederland in een zware recessie terecht zal komen, omdat de economie heel weerbaar is. Volgens sommige experts wordt dan ook gezegd dat het niet per sé een ramp is dat de Nederlandse economie ietwat afkoelt. “Het is eigenlijk wel een beetje de bedoeling geweest, want dat is natuurlijk waarom de rente verhoogd is. Zodat die inflatie ook weer gaat dalen.” Als dit op deze manier lukt, “afkoeling zonder ergere gevolgen”, zo zegt Dijkman, dan zal het allemaal meevallen. ”

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schatte deze week de economische groei van Nederland voor dit jaar op 0,9 procent en voor volgend jaar op 1,4 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde eind vorige maand dat de Nederlandse economie nog steeds in een recessie kan belanden. De laatste economische raming van het CPB dateert van maart. Toen ging het instituut voor dit jaar en volgend jaar uit van respectievelijk 1,6 en 1,4 procent groei van de Nederlandse economie.

Lees ook:

Nederlandse economie heeft plafond bereikt, denkt econoom: ‘Barst uit zijn voegen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer