main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 8 juni 2023 — 07:56

Kans op recessie neemt volgens Nederlandse grootbanken toe: ‘Hoeft niet heel erg te zijn’

De Nederlandse grootbanken zijn somberder gestemd over de economie dan voorheen, en het risico op een recessie neemt toe. Dat terwijl in eerste instantie werd voorspeld dat de economie zou groeien. Volgens het Centraal Planbureau is de kans inmiddels steeds groter dat onze economie zal krimpen. “Maar dat hoeft niet heel erg te zijn”, zegt journalist bij Het Financieele Dagblad, Anna Dijkman.

De economie groeit naar verwachting volgens Rabobank dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Economen van ABN AMRO rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024. “De verwachting was een groei van 1,5 procent, dus dat is wel een flinke bijstelling”, zegt Dijkman.

Het eerste kwartaal van 2023 noteerde al een verrassende krimp door de afzwakkende wereldhandel. “De kans is groot dat dat nu nog een kwartaal gebeurt”, gaat Dijkman verder bij Goedemorgen Nederland. “Als je dat twee kwartalen op rij hebt spreek je officieel van een recessie.”

Personeelstekorten en inflatie

De economische groei wordt vooral beperkt door onder meer personeelstekorten, terwijl de vraag naar goederen en diensten op niveau blijft door de uitgaven van huishoudens en overheidsbestedingen, voorzien de Rabobank-economen. Het zorgt voor een verhoogde inflatie, al is die niet zo hoog als vorig jaar. Ook gaat de Rabobank ervan uit dat de werkloosheid iets stijgt. Maar die blijft naar verwachting op een laag niveau vanwege de aanhoudende personeelskrapte.

Zo’n recessie “hoeft niet meteen heel erg te zijn”, beklemtoont Dijkman. “Je denkt daarbij snel aan massawerkloosheid en en faillissementen, maar dat gaat allemaal nog heel goed in Nederland, want de arbeidsmarkt is ontzettend krap”, legt ze uit. De enorme groei van vacatures is inmiddels wel gestopt, net als de banengroei, zegt Dijkman. “Alleen het blijft heel krap. En dat zal ook niet zo snel veranderen. Want we hebben gewoon te maken met vergrijzing.”

Geen zware recessie

Ook ABN AMRO denkt niet dat Nederland in een zware recessie terecht zal komen, omdat de economie heel weerbaar is. Volgens sommige experts wordt dan ook gezegd dat het niet per sé een ramp is dat de Nederlandse economie ietwat afkoelt. “Het is eigenlijk wel een beetje de bedoeling geweest, want dat is natuurlijk waarom de rente verhoogd is. Zodat die inflatie ook weer gaat dalen.” Als dit op deze manier lukt, “afkoeling zonder ergere gevolgen”, zo zegt Dijkman, dan zal het allemaal meevallen. ”

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schatte deze week de economische groei van Nederland voor dit jaar op 0,9 procent en voor volgend jaar op 1,4 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde eind vorige maand dat de Nederlandse economie nog steeds in een recessie kan belanden. De laatste economische raming van het CPB dateert van maart. Toen ging het instituut voor dit jaar en volgend jaar uit van respectievelijk 1,6 en 1,4 procent groei van de Nederlandse economie.

Lees ook:

Nederlandse economie heeft plafond bereikt, denkt econoom: ‘Barst uit zijn voegen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer