Lale Gül heeft spijt van gestrekt been: ‘Toon maakt de muziek’
Schrijver Lale Gül heeft spijt van de toon die ze aanslaat in haar boeken, Ik ga leven en Ik ben vrij, en in eerdere columns in Het Parool. “Het is de toon die de muziek maakt. Ik denk dat ik af en toe met wat meer mildheid meer bereikt had”, zegt Gül in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Haar debuutroman Ik ga leven (2021), waarin ze haar ervaringen beschrijft als jonge vrouw binnen een streng islamitisch gezin in Amsterdam, werd bekroond met de NS Publieksprijs. Met Ik ben vrij (2024), waarin Gül terugblikt op de eerste jaren uit haar nieuwe leven, gaat ze het theater in. “Ik heb al een paar try-outs gehad en louter positieve reacties ontvangen. Mensen zeggen: ‘Dankjewel, want je hebt mij weer enorm geïnspireerd’.”
De rode draad in haar voorstelling is geloofsverlating. “Ik neem het publiek mee in mijn proces. Vanaf het moment dat ik zestien jaar ben, de eerste vragen krijg en tegen de eerste moeilijkheden aanloop. Ik vertel hoe ik daarmee omga en over de botsingen met mijn familie en de gemeenschap, en hoe je telkens op een muur van onwetendheid en onbegrip stuit.”
Gül botste als jonge vrouw vaak met de strenge islamitische waarden van haar ouders. “Je merkt dat de levensstijl die jij wil aannemen, niet welkom is. Het werd niet begrepen en niet geaccepteerd, en ik ben niet de enige die daarmee te maken heeft. Daarom wil ik het publiek betrekken. Ik geef tips over hoe je moet omgaan met een familiebreuk.”
‘Je hebt het recht om voor jezelf te kiezen’
Ze stond al op het theater in Venlo en Coevorden. “Daar kwam een gaykoppel naar mij toe, waarvan één Turks was en één Nederlands. Die Turkse jongen sprak zijn familie niet meer. Een ander koppel bestond uit een Marokkaanse mevrouw van islamitische komaf en een Nederlandse man. Hij werd niet door zijn schoonfamilie geaccepteerd.”
Mensen hebben de behoefte om hun ervaringen te delen met iemand die hun situatie begrijpt, merkt Gül. “Ik zeg altijd: het is niet jouw schuld, je hebt het recht om voor jezelf te kiezen. Zeker als je uit een collectivistische cultuur komt, zoals de islamitische cultuur, word je vanaf de wieg opgevoed met het idee dat je verantwoordelijk bent voor het welzijn van je ouders, je familie en iedereen die je achternaam draagt.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
“Ik zeg: je hebt ook het recht om individualistisch te denken en voor jezelf te kiezen, wanneer je van dat andere leven ongelukkig wordt. Je hoeft niet bang te zijn voor eenzaamheid en kan nieuwe familie en lotgenoten om je heen creëren.”
‘Het is de toon die de muziek maakt’
Gül is ontsnapt aan het juk van haar ouders, met haar familie heeft ze geen contact meer. “Ik heb niet te maken met dat ik een avondklok heb, een hoofddoek moet dragen, vijf keer per dag moet bidden, de hele maand moet vasten tijdens de Ramadan of dat ik rekenschap af moet leggen over mijn partnerkeuze. Dat juk heb ik van mij afgegooid.”
Toch is haar leven niet alleen in positieve zin veranderd. “In andere opzichten ben ik minder vrij. Ik ben mijn anonimiteit kwijt. Ik ben niet alleen in één klap een bekende Nederlander, ik word ook gehaat en uitgekotst door de moslimgemeenschap.” Zo ontvangt ze bedreigingen en (online) haatberichten.
Of ze ergens spijt van heeft? “Van de toon die ik had in mijn boeken, in bepaalde columns en optredens. Het is de toon die de muziek maakt. Ik denk dat ik af en toe met wat meer mildheid wat meer bereikt had.”
‘Mensen denken niet zwart-wit’
In haar theaterstuk kiest de schrijfster daarom bewust voor een mildere benadering. “Absoluut, absoluut. Mijn doel is om de mensen te betrekken. Ik wil de moslimgemeenschap niet uitsluiten van mijn boodschap. Ik wil juist tegen ze zeggen: jij kan meedoen. Ik kom ook uit die gemeenschap, ik ben geen buitenstaander, en wij kunnen samen de cultuur en dingen waar we kritisch op zijn herzien.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Ze besluit: “Je kan er wel met gestrekt been ingaan en zeggen: het is allemaal onzin en je bent dom als je blijft geloven en dingen blijft accepteren. Maar er zijn ook heel veel mensen die niet zo zwart-wit denken en zeggen: ‘Ik vind heel veel aspecten aan mijn cultuur en geloof juist fijn’. Ik wil het geluid laten horen: je mag erin blijven, maar je mag ook kritisch zijn en liberaler zijn in je geloof dan de oudere generaties.”
Lees ook:
Lale Gül over agenten die Joodse objecten weigeren te bewaken: ‘Het is een schande’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Heeft de monarchie economische waarde?
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…
Lees meerWopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…
Lees meerNog geen twee jaar na het stoppen van Nick & Simon heeft Nick Schilder zich ontpopt tot een volwaardig soloartiest. Zijn muziek doet het goed…
Lees meerAls het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris Folkert Idsinga is van X gegooid. Met dat opmerkelijke nieuws kwam De Telegraaf woensdag naar buiten. Idsinga zou op het medium een…
Lees meerAlex Pastoor nam afgelopen zomer onverwacht afscheid van het trainersvak in de voetballerij. De voormalige profvoetballer loodste Almere City naar de Eredivisie en wist de…
Lees meerHet Jordan Montessori Lyceum in Zeist heeft de ‘controle-app’ Magister de komende twee maanden afgesloten voor ouders. Wat schrijver Kluun betreft volgen meer scholen. ”Slechte…
Lees meerNog een week kan er gestemd worden op de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs. Schrijver Kluun schoof donderdagochtend aan bij Goedemorgen Nederland om…
Lees meerTechmiljardair Elon Musk stak miljoenen in de campagne van Donald Trump en zijn mediaplatform X gebruikte hij om actief campagne te voeren voor de gekozen…
Lees meerDe politieke toekomst in Brussel van Eurocommissaris Wopke Hoekstra wordt donderdagochtend bepaald. De CDA’er ondergaat van 09.00 tot 12.00 uur een stevige ondervraging van het…
Lees meerDe verslagen Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar aanhang opgeroepen om de overwinning van Trump in de Verenigde Staten te accepteren. “We zullen hem helpen met…
Lees meerDe Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door…
Lees meerMet Donald Trump als gekozen president van de Verenigde Staten is Europa in een nieuwe realiteit terechtgekomen, maar Amerika heeft ons ook nodig. Dat zegt…
Lees meerIn tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…
Lees meer