main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 mei 2023 — 08:07

JOVD kritisch op asielbeleid VVD: jongerenpartij is klaar met excuusretoriek

De jongerenpartij van de VVD, de JOVD, is kritisch op het asielbeleid van de partij aan wie zij gelieerd is. In het Financieele Dagblad spreekt de JOVD van excuusretoriek. De jongerenpartij stelt dat de asielinstroom snel omlaag moet. 

De hoge asielinstroom zorgt er volgens de JOVD voor dat het maatschappelijke draagvlak rondom vluchtelingen onder druk komt te staan. De jongerenpartij gaat er zaterdag tijdens het VVD-congres voor pleiten dat het kabinet nog voor de zomer met concrete plannen moet komen de instroom te beperken. Als er geen resultaat wordt geboekt op dit vlak, moet de VVD uit het kabinet Rutte IV stappen, klinkt het vanuit de hoek van de jonge liberalen.

“Wij horen alleen maar excuusretoriek van het kabinet waarom er niks kan”, zegt JOVD-voorzitter Michiel Suijker tegen het FD. “Dat is ons te makkelijk. Wij houden Rutte aan zijn belofte.”

VVD niet meer herkenbaar

De kritiek van de JOVD gaat nog verder dan alleen over het asielbeleid. Zo wordt gezegd dat de VVD zich verschuilt achter veilige thema’s als lage belastingen en veiligheid en dat het geen harde keuzes durft te maken in vraagstukken rond migratie, klimaat of kansengelijkheid. Als de VVD deze koers blijft varen acht de JOVD de regeringspartij niet meer herkenbaar.

VVD-minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zegt bij Goedemorgen Nederland dat de kritische houding van de JOVD haar niet onbekend is. Zij kan zich echter niet vinden in de woorden dat haar partij niet meer herkenbaar is. “Wij zitten in een coalitie, dus je moet ook compromissen sluiten. Maar waar de VVD voor staat is volgens mij wel duidelijk.”

Lees ook:

VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer