main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2023 — 08:47

Kabinet gaat mogelijk onderscheid maken tussen asielzoekers met a- en b-status

De coalitiepartijen overwegen om weer onderscheid te maken tussen asielzoekers met een a- en b-status. Het wordt gezien als een van de belangrijkste maatregelen om de asielstroom omlaag te brengen, meldt De Telegraaf op basis van bewindslieden die dinsdag bij het Catshuisoverleg over de asielcrisis aanschuiven.

VVD en CDA zijn voor de invoering van het twee-statusstelsel, D66 is vooralsnog niet tegen. Maar die partij wil het plan eerst toetsen aan wetgeving en internationale verdragen. Het twee-statusbeleid betekent dat vluchtelingen die gericht worden vervolgd meer rechten krijgen dan mensen die een burgeroorlog ontvluchten.

Het twee-statusstelsel is één van de maatregelen waar het kabinet naar kijkt om een nieuwe asielcrisis komende zomer te voorkomen. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg is het nog niet zeker dat er dan geen asielzoekers in de buitenlucht moeten overnachten wegens een tekort aan opvangplekken, zei hij in WNL Op Zondag. “Als ik kijk naar de cijfers die ik heb en de analyses die ik nu heb, gaat het goed tot half juni”, aldus de bewindsman.

‘Ontzettend lastig om te toetsen’

Het twee-statusstelsel moet soelaas bieden. In de landen om ons heen werpt het beleid zijn vruchten af, zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma in Goedemorgen Nederland. “Je hebt mensen waarvan het evident is dat ze vluchteling zijn. Je hebt ook mensen die hiernaartoe komen en zeggen: ik kan niet meer terug naar mijn land. Ze worden niet gericht vervolgd, maar lopen wel risico. Daar zit een verschil in.”

Maar “dat is wel ontzettend lastig om te toetsen”, waarschuwt Ausma.

Lees ook: 

Staatssecretaris Van der Burg over asielbeleid: ‘De boel is niet op orde’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer