main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 mei 2023 — 11:17

Ruben Brekelmans (VVD): asielinstroom omlaag brengen kan via Europese regels

Het kabinet verwacht dat er meer asielzoekers naar Nederland komen, terwijl het tekort aan opvangplekken toeneemt. “Het belangrijkste is dat wij zo snel mogelijk de instroom omlaag brengen”, zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat kan volgens de liberaal gerealiseerd worden door Nederland minder aantrekkelijk te maken, onder meer via Europese regels.

De prognose is dat er ruim 70.000 asielzoekers naar Nederland komen en dat er 77.000 opvangplekken gerealiseerd moeten worden. De instroom “moet omlaag”, stelt Brekelmans. “Dit probleem wordt in Nederland steeds groter. Dat geldt voor meerdere landen in Europa. Italië heeft zelfs de noodtoestand uitgeroepen.”

Nederland minder aantrekkelijk maken

Om die reden wendt de liberaal zich ook tot de Europese Unie. Daar moet de druk omhoog om twee zaken te regelen. “Migratieafspraken maken met landen rondom Europa. Dat zij daar de opvang verzorgen en dat als mensen hiernaartoe komen wij ze snel kunnen terugsturen. En twee is strengere grensbewaking.” Dit soort internationale maatregelen zijn volgens Brekelmans het meest effectief om de instroom te beperken.

Daarnaast vindt de VVD’er dat Nederland geen extra regels bovenop de Europese regels moet stellen, om via die weg Nederland minder aantrekkelijk te maken. “Wij doen er in Nederland altijd een schepje bovenop. Wij geven vergunningen aan asielzoekers die ruimer en langer duren dan Europa voorschrijft. Ook in procedures bouwen wij extra stappen in terwijl dat van Europa niet hoeft.”

‘Fundamentele aanpassing van het asielsysteem’

In Europa wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen vluchtelingen: mensen die persoonlijk worden vervolgd en mensen die op de vlucht zijn omdat zij uit een oorlogssituatie komen. “Wij in Nederland zeggen: gooi dat op één hoop. Dan krijgt iedere asielzoeker of vluchteling hetzelfde.”

Dit zou volgens Brekelmans een “fundamentele aanpassing van het asielsysteem” zijn. En dat gaat tijd kosten. Dus wat kan er op korte termijn gedaan worden? Kijken naar hoe het inwilligingspercentage omlaag kan, denkt het Kamerlid. Dat is het percentage asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt. In Nederland ligt dat op ongeveer 85 procent, terwijl het gemiddelde in Europa rond de 50 procent ligt. “Dat betekent dat wij soepeler zijn dan andere Europese landen.”

Brekelmans vertelt dat dat ook te maken heeft met hoe Nederland met bijvoorbeeld bepaalde groepen uit Turkije omgaat. “Daar zou je kritischer naar kunnen kijken.” Net zoals naar hoe de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zaken doet, want de IND geeft vaak het voordeel van de twijfel, zegt Brekelmans erbij. “Dat heeft ertoe geleid dat de inwilligingspercentages verder omhoog gingen en dat maakt Nederland ook weer aantrekkelijker.”

Dat heeft het kabinet vrijdag ook aangekondigd. “Wij gaan minder het voordeel van de twijfel toepassen en zwaarder individueel toetsen. Om niet soepeler te zijn dan andere Europese landen.”

Spreidingswet

Dan is er nog de spreidingswet, maar die gaat deze zomer geen soelaas bieden voor de asielproblemen in Nederland. Tot die tijd moeten gemeentes dus vrijwillig meewerken om asielzoekers op te vangen. “Maar wij hebben in het verleden gezien dat dit ertoe leidt dat de opvang niet eerlijk over Nederland is verdeeld. Omdat er regio’s zijn die wat minder doen”, stelt Brekelmans. Om die reden is de VVD er voorstander van om gemeentes die niet mee willen te dwingen opvang te realiseren.

Lees ook: 

Toestroom asielzoekers in 2023 met ruim 70.000 veel hoger dan verwacht

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer