main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
28 april 2023 — 14:48

Toestroom asielzoekers in 2023 met ruim 70.000 veel hoger dan verwacht

Het kabinet verwacht dat er dit jaar ruim 70.000 asielzoekers naar Nederland komen. Dat is ruim een kwart meer dan waar het kabinet vorig najaar van uitging in het hoogst denkbare scenario. Dat blijkt uit een prognose die staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft per 2024 ruim 77.000 opvangplekken nodig.

Het kabinet houdt er ook rekening mee dat het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) met ruim een kwart zal stijgen. Eerder werd van de komst van zo’n 7500 ama’s uitgegaan. Dit aantal is nu naar boven bijgesteld tot circa 9600.

Gemeenten moeten de tweede helft van dit jaar ruim 27.300 statushouders, voormalige asielzoekers die in Nederland mogen blijven, huisvesten. Dat is de hoogste taakstelling voor gemeenten sinds 2015.

COA: doen er alles aan om crisis Ter Apel dit jaar te voorkomen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in een reactie op dit nieuws aangegeven er alles aan te doen om een situatie zoals die zich vorige zomer bij aanmeldcentrum Ter Apel afspeelde te voorkomen, maar of dat gaat lukken is onduidelijk. Ze wijst erop dat niet alleen de hoeveelheid mensen die binnenkomt van invloed is, maar ook het aantal dat door kan stromen. Daarvoor verwijst ze naar onder meer gemeenten, die er op hun beurt voor moeten zorgen dat voldoende mensen die in Nederland mogen blijven, kunnen verhuizen vanuit opvanglocaties naar een woonhuis. Daardoor komt er dan weer plek vrij in een asielzoekerscentrum (azc).

In Ter Apel moesten mensen vorige zomer buiten in het gras slapen. Het aanmeldcentrum waar nagenoeg alle asielzoekers zich moeten melden bij aankomst zat vol en ook konden asielzoekers moeilijk doorstromen naar opvanglocaties. De situatie buiten was voor Artsen zonder Grenzen aanleiding noodhulp te gaan bieden aan de mensen buiten, die zich volgens de organisatie in “mensonwaardige” omstandigheden bevonden.

Effecten van geweld in Soedan niet meegenomen

Mede door de “onrust in de wereld, waaronder in Syrië, Jemen en Afghanistan” stijgt het aantal asielzoekers, zei Van der Burg vrijdag in een toelichting op de prognose. De effecten op migratie van de recente aardbeving in Turkije en Syrië en het geweld in Soedan zijn niet in de nieuwste prognose meegenomen. Ook gaf Van der Burg aan dat Ter Apel wordt ontzien, mocht weer eenzelfde situatie ontstaan als vorige zomer. Er wordt dan een beroep op andere gemeenten gedaan.

Het gaat om de Meerjaren Productie Prognose (MPP), waarin twee keer per jaar in kaart wordt gebracht hoeveel asielzoekers in Nederland worden verwacht. In de (laatste) MPP van het najaar werd met maximaal 42.000 asielzoekers in 2023 rekening gehouden.

Bij ongewijzigd beleid gaat het kabinet uit van een verdere stijging van het aantal asielzoekers in de komende jaren. Het gaat voor 2024 om een toename van maximaal 72.000 asielzoekers. In 2025 stijgt dat aantal naar ruim 76.000. Oekraïense vluchtelingen zijn niet in deze cijfers meegenomen.

Maatregelen

Het kabinet wil maatregelen nemen om het aantal asielzoekers te verminderen. Maatregelen om de instroom te beperken worden met andere EU-lidstaten genomen. Zo liggen er plannen om de buitengrenzen van Europa steviger te bewaken. Mensen die geen recht hebben op asiel, moeten sneller worden teruggestuurd.

Ook wil het kabinet het aantal asielzoekers dat in Nederland mag blijven verlagen door de beoordeling van aanvragen meer in lijn te brengen met andere EU-landen. Nederland willigt meer asielaanvragen in dan andere lidstaten. Het kabinet wil zo voorkomen dat Nederland onnodig aantrekkelijk wordt als land van bestemming.

Lees ook:

Gemeenten stellen steeds meer eisen bij opvang asielzoekers: liever vrouwen en kinderen dan mannen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer