main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Sandra Beckerman (SP)
22 maart 2023 — 14:22

SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken

Fraude en sjoemelen met energielabels moeten hard worden aangepakt, vinden SP en VVD. Als energielabels van woningen te rooskleurig worden voorgesteld, moet er meer voor het huis of een hogere huur worden betaald, maar ook voor een hoge energierekening. Via opsporen, toezicht houden en boetes opleggen, moet hier een eind aan worden gemaakt, willen SP en VVD.

Boetes voor sjoemelaars die meerdere malen een “te rooskleurig energielabel” afgeven, moeten daarnaast dusdanig worden verhoogd zodat gedupeerde bewoners gecompenseerd kunnen worden, stelde SP-Kamerlid Sandra Beckerman voor in het debat over het klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving. Dat deed zij mede namens VVD-Kamerlid Peter de Groot.

“Je moet erop kunnen vertrouwen dat je weet hoe zuinig je woning is”, zei Beckerman. “Het is belangrijk dat er niet mee wordt gesjoemeld en dat je als huurder of woningeigenaar scheel betaalt.”

Meerdere moties al ingediend

De Kamer heeft de afgelopen jaren meerdere moties aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen fraude met de (verplichte) energielabels aan te pakken. “Maar het gaat nog steeds mis”, zei Beckerman. “Dit systeem maakt fraude mogelijk en sjoemelaars komen er nog steeds mee weg.”

“Gezien de huidige technieken is de manier waarop energielabels voor woningen worden verstrekt – eens in de tien jaar zonder controle van het ware energieverbruik – achterhaald en gevoelig voor fouten en gesjoemel”, zegt De Groot. “Het kabinet moet ervoor zorgen dat de daadwerkelijke gegevens, in combinatie met het energieverbruik van de woning, digitaal worden verwerkt. Dan is het energielabel up-to-date en worden misstanden voorkomen.”

Beide partijen willen nu van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) weten of hij het voorstel gaat overnemen. De Jonge komt later op de dag aan het woord.

Lees ook:

Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer