main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Justitieminister Dilan Yesilgoz.
9 februari 2023 — 19:30

Minister: 13 Syriëgangers zijn Nederlanderschap definitief kwijt

Nederland heeft tot nu toe bij 24 uitreizigers naar Syrië of Irak het Nederlanderschap ingetrokken wegens terroristische activiteiten, dan wel deelname aan een terroristische organisatie. Daarvan zijn dertien besluiten definitief geworden, vier zijn daarna vernietigd door de rechter en twee zaken lopen nog in hoger beroep, meldde justitieminister Dilan Yeşilgöz tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Kamer is bezorgd dat betrokkenen niet uitgezet (kunnen) worden en vrij rondlopen in Nederland.

Het debat ging over de mislukte intrekking van het Nederlanderschap en de ongewenstverklaring – die daar standaard aan wordt gekoppeld – van een jonge vrouw uit Tilburg, Fatima H. Zij vertrok in 2013 naar Syrië, trouwde met een IS-strijder die later sneuvelde, en kwam uiteindelijk in Turkije terecht met haar twee kinderen die ze daar kreeg. Nederland wilde haar niet terug hebben en ontnam haar het Nederlanderschap. Desondanks zette Turkije haar op een vliegtuig naar Nederland. Nederland heeft hier geen rol in gespeeld en geen nooddocument verstrekt om te kunnen reizen, zo maakte de minister duidelijk, hoewel ze niet te veel op individuele gevallen kan ingaan.

De vrouw werd destijds in Nederland meteen in detentie genomen en berecht. Daarnaast kwam ze zelf in verweer tegen het afpakken van haar Nederlanderschap. En met succes, want de Raad van State bepaalde in juni vorig jaar dat de Staat het besluit niet zorgvuldig genoeg had gemotiveerd. Zo waren de belangen van de kinderen en het recht op een gezinsleven, zoals die in het Europese mensenrechtenverdrag EVRM staan, niet goed afgewogen. De Kamer vindt echter dat het belang van de nationale veiligheid en openbare orde voorop moet staan.

Motie

De Kamer wil dat na een onherroepelijke veroordeling altijd het Nederlandschap wordt ingetrokken van voormalige Syriëgangers, zo is in een eerdere motie verzocht. De minister zei dat hier ook altijd naar wordt gekeken, maar dat het niet altijd mogelijk is. Zo moet een betrokkene twee nationaliteiten hebben, omdat iemand niet stateloos mag worden. Marokkanen hebben vaak twee nationaliteiten. De VVD drong erop aan betere afspraken te maken met Marokko om deze personen terug te nemen.

Yeşilgöz beaamde dat er knelpunten bestaan in de procedure en dat er maatregelen in de maak zijn om beter zicht te houden op vrijgekomen terroristen die hun straf hebben uitgezeten.

Van de 24 genoemde intrekkingsbesluiten had oud-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol destijds vijf besluiten ingetrokken omdat ze niet verdedigbaar werden geacht.

Lees ook: 

Nederland haalt vijf Syriëgangers met kinderen op uit kamp Syrië

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer