main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 januari 2023 — 16:01

Helft millennials zit financieel in de knel: ‘Zij krijgen vaak een achtergestelde positie’

Door tal van crises in Nederland raken millennials steeds verder financieel in de knel. In 2018 gaf 36 procent van de millennials aan moeite te hebben om rond te komen. Vier jaar later is de beleving van die groep flink veranderd. Bijna de helft van de millennials komt moeilijk rond (49 procent).

Steeds meer jongeren raken in de problemen. Vooral zij die net op de arbeidsmarkt beginnen. Ze vallen buiten allerlei regelingen en toeslagen. Daar maakt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United, zich ernstig zorgen over. “We zien dat jongeren heel vaak een uitgezonderde of achtergestelde positie krijgen als het gaat om bijvoorbeeld koopkrachtmaatregelen”, zegt Ait Abderrahman bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zo liepen studenten bijvoorbeeld de eenmalige energietoeslag mis in november. In de regeling werd bepaald dat studenten hier geen recht op hebben, omdat zij 9vaak) tot 21 jaar financiële steun bij hun ouders konden vinden. En ook omdat zij toegang kunnen krijgen tot extra financiën, zoals studiefinanciering, via het leenstelsel.

Om toch de hoge energierekening te kunnen betalen, moeten studenten nu vaak – naast een fulltime studie en beperkte tijd voor een bijbaan – “maximaal bijlenen” om toch de energierekening te kunnen betalen, zegt de voorvrouw van de FNV-jongerenbeweging. Daarnaast missen millennials die particulier huren ook nog eens huurtoeslag. “Jongeren krijgen elke keer een soort uitgezonderde positie en dat verslechtert je financiële situatie.”

Huizenmarkt

Dat millennials het op financieel vlak niet makkelijk hebben blijkt ook wel op de huizenmarkt. “Onze generatie is ook de generatie die heel veel geld heeft moeten betalen voor een huis. Niet alleen koophuizen, maar ook voor huurhuizen”, concludeert econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar. Het aantal millennials dat in de vrijehuursector belandt is de afgelopen jaren verviervoudigd. “En daar is het best duur wonen.”

Dat geldt zelfs voor een werkend koppel, zo weet ook Daniël Boer. Hij kocht samen met zijn vriendin een jaar geleden een huis, maar toen kwam de crisis en nu heeft het werkende koppel moeite om rond te komen. “We redden het net, maar de spoeling wordt steeds dunner. Ik spreek steeds vaker mijn spaarrekening aan en dat zie ik ook bij mijn vrienden gebeuren”, vertelt Boer.

Hij kan met zijn vriendin nog net de eindjes aan elkaar knopen. “Als er een grote rekening binnenkomt houdt het uiteindelijk wel op. Dan wordt het steeds lastiger en moeten wij naar vrienden en familie kijken. Dan beginnen de schulden. Gelukkig zitten wij daar nog niet. Maar het zegt wel hoe kwetsbaar je bent.”

Oplossing lange termijn

Er moet snel een oplossing komen voor de lange termijn, vindt Ait Abderrahman. Want op dit moment wordt de middenklasse volgens haar uitgehold. “Jongeren hebben op dit moment niet het perspectief of zekerheid van een stabiele baan of stabiel inkomen als zij straks klaar zijn met studeren.”

Het probleem is ook dat de generatie millennials “alle crises die wij op dit moment hebben gaan dragen”. Denk aan de wooncrisis, klimaatcrisis, energiecrisis of de stikstofcrisis. “Dat is deze generatie die dat moet gaan doen en dan moet je er wel voor zorgen dat zij financieel stabiel zijn.”

Vrieselaar erkent de financiële moeilijkheden waar zijn generatie in verkeert, maar plaatst een lichte kanttekening. “Wij zijn nog jong en de economie is dynamisch. Die past zich eigenlijk aan, aan de nieuwe realiteit.” En dat is volgens de econoom ook terug te zien in de vertrouwenscijfers. “Mensen zijn nog niet heel bang om hun baan te verliezen, maar toch raakt het ons allemaal wel. Het is wat dat betreft een hele unieke crisis.”

Je hebt een baan en een prima salaris, maar toch red je het financieel niet meer doordat je vaste lasten zó hard zijn gestegen. De inflatie raakt vooral millennials keihard. Wat zijn de gevolgen als de middenklasse in de problemen komt? Jill Bleiksloot onderzoekt het in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk zaterdagavond om 22.00 naar NPO2! Eerdere afleveringen kun je hier terugzien, op NPO Start. 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer