main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 januari 2023 — 16:01

Helft millennials zit financieel in de knel: ‘Zij krijgen vaak een achtergestelde positie’

Door tal van crises in Nederland raken millennials steeds verder financieel in de knel. In 2018 gaf 36 procent van de millennials aan moeite te hebben om rond te komen. Vier jaar later is de beleving van die groep flink veranderd. Bijna de helft van de millennials komt moeilijk rond (49 procent).

Steeds meer jongeren raken in de problemen. Vooral zij die net op de arbeidsmarkt beginnen. Ze vallen buiten allerlei regelingen en toeslagen. Daar maakt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United, zich ernstig zorgen over. “We zien dat jongeren heel vaak een uitgezonderde of achtergestelde positie krijgen als het gaat om bijvoorbeeld koopkrachtmaatregelen”, zegt Ait Abderrahman bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zo liepen studenten bijvoorbeeld de eenmalige energietoeslag mis in november. In de regeling werd bepaald dat studenten hier geen recht op hebben, omdat zij 9vaak) tot 21 jaar financiële steun bij hun ouders konden vinden. En ook omdat zij toegang kunnen krijgen tot extra financiën, zoals studiefinanciering, via het leenstelsel.

Om toch de hoge energierekening te kunnen betalen, moeten studenten nu vaak – naast een fulltime studie en beperkte tijd voor een bijbaan – “maximaal bijlenen” om toch de energierekening te kunnen betalen, zegt de voorvrouw van de FNV-jongerenbeweging. Daarnaast missen millennials die particulier huren ook nog eens huurtoeslag. “Jongeren krijgen elke keer een soort uitgezonderde positie en dat verslechtert je financiële situatie.”

Huizenmarkt

Dat millennials het op financieel vlak niet makkelijk hebben blijkt ook wel op de huizenmarkt. “Onze generatie is ook de generatie die heel veel geld heeft moeten betalen voor een huis. Niet alleen koophuizen, maar ook voor huurhuizen”, concludeert econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar. Het aantal millennials dat in de vrijehuursector belandt is de afgelopen jaren verviervoudigd. “En daar is het best duur wonen.”

Dat geldt zelfs voor een werkend koppel, zo weet ook Daniël Boer. Hij kocht samen met zijn vriendin een jaar geleden een huis, maar toen kwam de crisis en nu heeft het werkende koppel moeite om rond te komen. “We redden het net, maar de spoeling wordt steeds dunner. Ik spreek steeds vaker mijn spaarrekening aan en dat zie ik ook bij mijn vrienden gebeuren”, vertelt Boer.

Hij kan met zijn vriendin nog net de eindjes aan elkaar knopen. “Als er een grote rekening binnenkomt houdt het uiteindelijk wel op. Dan wordt het steeds lastiger en moeten wij naar vrienden en familie kijken. Dan beginnen de schulden. Gelukkig zitten wij daar nog niet. Maar het zegt wel hoe kwetsbaar je bent.”

Oplossing lange termijn

Er moet snel een oplossing komen voor de lange termijn, vindt Ait Abderrahman. Want op dit moment wordt de middenklasse volgens haar uitgehold. “Jongeren hebben op dit moment niet het perspectief of zekerheid van een stabiele baan of stabiel inkomen als zij straks klaar zijn met studeren.”

Het probleem is ook dat de generatie millennials “alle crises die wij op dit moment hebben gaan dragen”. Denk aan de wooncrisis, klimaatcrisis, energiecrisis of de stikstofcrisis. “Dat is deze generatie die dat moet gaan doen en dan moet je er wel voor zorgen dat zij financieel stabiel zijn.”

Vrieselaar erkent de financiële moeilijkheden waar zijn generatie in verkeert, maar plaatst een lichte kanttekening. “Wij zijn nog jong en de economie is dynamisch. Die past zich eigenlijk aan, aan de nieuwe realiteit.” En dat is volgens de econoom ook terug te zien in de vertrouwenscijfers. “Mensen zijn nog niet heel bang om hun baan te verliezen, maar toch raakt het ons allemaal wel. Het is wat dat betreft een hele unieke crisis.”

Je hebt een baan en een prima salaris, maar toch red je het financieel niet meer doordat je vaste lasten zó hard zijn gestegen. De inflatie raakt vooral millennials keihard. Wat zijn de gevolgen als de middenklasse in de problemen komt? Jill Bleiksloot onderzoekt het in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk zaterdagavond om 22.00 naar NPO2! Eerdere afleveringen kun je hier terugzien, op NPO Start. 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer