main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 27 november 2022 — 13:10

Boeren nog altijd in onzekerheid: ‘We worden als ordinair wisselgeld gebruikt’

Veel boeren leven nog altijd in onzekerheid over wat er met hun boerenbedrijf gaat gebeuren. Mogen ze dóór van de overheid, of worden ze uitgekocht? Het is net een horrorfilm waar je inzit, zegt boer Frans, aanwezig in de studio van WNL Op Zondag. “En dan kom je buiten, en dan is er niks aan de hand.

Hij licht toe: “Mijn boerenbedrijf zit vlak aan de grens. Aan de andere kant van de grens – op dezelfde afstand tot een natura 2000-gebied als mijn bedrijf – worden de kippenschuren massaal uit de grond gestampt.” Waarom mag dat daar wel, en moeten wij weg, vraagt hij zich af. Hij wijst tevens op de kaderregeling water: “Water dat al vervuild is vanaf Duitsland heeft gevolgen voor ons,” zegt Frans.

Boerencultuur

Hij vreest voor de boerentradities. Kunnen die nog wel blijven bestaan? “Het is een cultuur die al honderden jaren zo gegroeid is, en die binnen 3 à 4 jaar gewoon weg zou kunnen zijn. Het is een way of life. Mensen in het westen komen naar het oosten toe en denken: dat dat nog bestaat!” Ter illustratie legt hij de waarde van heide als cultureel erfgoed uit: “Mijn oma gebruikte vroeger heide om brood mee te bakken.” Naast brandstof werd heide ook gebruikt als isolatiemateriaal, verklaart hij. “Bij ons onder de dakpannen hebben we ook nog heide zitten van zo’n 130 jaar oud.”

Je krijgt op het platteland andere normen en waarden mee, vindt hij. Ook bondscoach Guus Hiddink hecht veel waarde aan het boerenleven. Regelmatig komt hij nog in de Achterhoek. “Het cynische vind ik dat de kinderen van boeren over de grens gewoon boer kunnen zijn. Alléén in Nederland gaat het zo. In Duitsland kennen ze het woord ‘stikstof’ nauwelijks.”

Die boeren lachen ons zelfs uit, vult Frans aan. PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken reageert: ‘Het gaat de boeren aan het hart. Dus alles wat wij als politiek rationeel zeggen over wat er nodig is voor de toekomst is per definitie stom. Tegelijkertijd ben ik er wel van overtuigd dat we door moeten op een andere weg. Want deze weg is eindig.”

Drie mensen die zelfmoord pleegden

Boerin Agnes, die naast boer Frans zit, zegt dat de boerensector dat “heel goed” snapt. “Maar het is wel heel cru dat wij drie à vier jaar in onzekerheid zitten. Ze vindt dat boeren als “ordinair wisselgeld” worden gebruikt. “Want als de boeren weggaan, kunnen de industrie en de luchtvaartsector weer door. Dus als je echt verbetering wilt, zorg dan dat je ook echt iets aan die stikstof-uitstoot doet,” zegt ze verwijzend naar deze andere sectoren, waar minder aan getornd wordt door het kabinet.

Agnes: “Je hebt de nodige investeringen gedaan om te blijven bestaan – zoals ammoniakrechten inkopen – en dan zegt de overheid nou weer dat de koeien nog niet in de stal staan. Vervolgens wil de overheid ons uitkopen, maar ons bedrijf is al aanzienlijk minder waard dan vijf jaar geleden.” “Het is niet rechtvaardig en dat komt hard binnen.” Sterker nog: om haar heen heeft ze al drie mensen gezien die zelfmoord hebben gepleegd, vanwege deze problematiek.

Hoe ziet de toekomst op werkgebied er voor haar uit? “Ik heb geen idee. Ik zie wel wanneer we van de overheid te horen krijgen of we mogen blijven of niet.”



GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken: ‘Arib komt niet meer terug’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad?

Kijk nu terug op NPO Start.

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer