Historicus De Jong uit zorgen in zijn boek Wokeland: ‘Geen dialoog willen aangaan is verdelend’
Coen de Jong maakt zich na het schrijven van het boek Wokeland vooral zorgen over het debat, dat volgens hem belemmerd wordt door de woke-beweging. Volgens de politicoloog en historicus is het ook niet bevorderlijk voor het samenleven en de integratie. Maar, benadrukt hij: de beweging lijkt heel groot, maar is getalsmatig erg klein en daarmee ook “helemaal niet zo populair”.
Het begon met acties tegen Zwarte Piet en verschoof al snel naar de slavernijgeschiedenis en ‘institutioneel racisme’. Ondertussen voegde de eveneens uit de Verenigde Staten geïmporteerde ‘genderneutraliteit’ zich in de woke-agenda. In amper 10 jaar tijd is Nederland een ‘daderland’ geworden, zo schrijft De Jong in zijn boek.
Kleine groep
“Strijden tegen onrecht is niets mis mee, en opkomen tegen racisme is ook heel goed. Maar de combinatie van het verklaren van anderen als schuldigen, en geen dialoog willen aangaan, is verdelend en wordt niet breed gedragen”, zegt De Jong bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Mensen worden bovendien tot groep gereduceerd, maar zijn gewoon een individu.”
Volgens De Jong wordt Woke in de kern geleid door “zo’n 20 tot 25 kernactivisten, die die heel erg gedreven zijn”, zegt hij. “Ik kreeg al schrijvende enige bewondering voor het doorzettingsvermogen en de mogelijkheid om de politiek te beïnvloeden met zo’n klein clubje.” De groep heeft vooral invloed op culturele instellingen, humor en bepalen het ‘geestelijke klimaat’. En die kracht ligt onder meer bij het beschuldigen en het opwekken van schuldgevoel, zegt politicoloog, waar Nederlanders volgens hem sowieso gevoelig voor zijn.
Wat is woke precies?
Met het schrijven van het boek wilde De Jong de beweging duiden. “Je bent woke als je ‘wakker’ bent voor onrecht. En dat onrecht is vaak gerelateerd aan huidskleur, etniciteit, maar ook aan het koloniale verleden.” Hij gaat verder: “Aan wit privilege, dat blanke mensen een betere positie hebben in de maatschappij, en ook aan gender-gerelateerde dingen, dat je bijvoorbeeld onderdrukking hebt van mensen die anders zijn en buiten het klassieke man/vrouw-beeld vallen.”
De sigarenrokende mannen
En recent voorbeeld van ophef in dit licht: het schilderij met sigarenrokende mannen dat in Leiden van de muur werd gehaald, weer werd teruggeplaatst, en nu door ‘een divers samengestelde commissie’ toch onderzocht gaat worden. De Jong ergerde zich aan de reactie van minister Karien van Gennip (SZW) die vorige week aan tafel zat bij Goedemorgen Nederland.
Zij gaf aan dat ze wilde dat er gekeken wordt naar de context waarin het schilderij is opgehangen. “Het maakt verschil of dit schilderij hangt in bijvoorbeeld een zaal die naar deze mannen is genoemd en dat daarnaast een zaal is die naar een vrouw is genoemd, of iemand met een migratieachtergrond”, zo zei ze. “Maar als dit de bestuurskamer is waar je wordt ontvangen en er heerst daar een sfeer van rokende, witte mannen die de dienst uitmaken, dan klopt het niet en begrijp ik dat je daar aanstoot aan neemt”, aldus de bewindsvrouw.
Volgens De Jong had Karien van Gennip niet goed opgelet. “Want de achtergrond van het schilderij is heel anders: het ging over de democratisering van de universiteit in de jaren 70”, zegt de auteur. “Dolf Cohen staat erop, de vader van Job Cohen, die rector is geweest aan de universiteit. Ik denk dat Karien van Gennip zich er niet in verdiept had, en iets sociaal wenselijks is gaan roepen.”
‘Overwaaien zal het niet’
Op de vraag of de woke-beweging onderdeel is van een fase en of deze daarmee ook weer zal verdwijnen, zegt De Jong: “Voorspellen is lastig, maar dit soort dingen geven veel gekrakeel. Als je kijkt naar de geschiedenis van ideeën kan het een periode van 10 jaar heel erg heftig zijn, en toch weer overgaan.”
Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, waarschuwt hij. “En overwaaien zal het niet, want dat suggereert dat het vanzelf verdwijnt. Dit gaat nog wel tot een hoop discussie leiden.”
LEES OOK: Zihni Özdil haalt uit naar woke-cultuur: ‘Een radicale sekte’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer