main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas in Op1.
Op1 - 11 november 2022 — 00:28

Kloof tussen stad en platteland wordt kleiner, ziet Caroline Van der Plas (BBB): ‘Heel goed en nodig’

Volgens fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas is in politiek Den Haag langzaam weer meer oog voor het platteland. “Dat is heel goed en nodig. Wat in Den Haag als klein zeer wordt gezien is op het platteland grote pijn”, zegt Van der Plas donderdagavond in Op1.

De kloof tussen de Randstad en het platteland is nog te groot, zegt de BBB-voorvrouw. “Misschien zit dat nog in het DNA. Maar ik zie wel een kentering. Onze slogan was: we brengen het platteland naar Den Haag. Je ziet nu dat partijen een beetje ongemakkelijk worden en denken: wij moeten ook wat met het platteland.”

Volgens Van der Plas wordt er door de politiek nog te vaak gesproken over in plaats van met het platteland. Ze wijst naar de stikstofcrisis, waarover bemiddelaar Johan Remkes in oktober zei dat het kabinet een andere toon moest aanslaan tegen boeren en de dialoog moest aangaan.

Tekst gaat verder onder tweet 

De wolf

Maar Van der Plas vindt ook dat bijvoorbeeld in de discussie over de wolf in Nederland er meer geluisterd moet worden naar het platteland. Het dier rukt de laatste jaren op en leeft inmiddels vooral in de noordelijke provincies en op de Veluwe. “Ze bijten schapen en pony’s dood en niet per se voor voedsel. Die dieren liggen te creperen in de wei. Wat ik me afvraag is hoever we dit moeten laten gaan”, zegt het Kamerlid.

“We zijn een klein dichtbevolkt land met veel steden. Een leefgebied van de wolf is normaal gesproken veel en veel groter dan bijvoorbeeld de Veluwe. Wat ik aan de kaak wil stellen is dat de wolf problematischer gedrag gaat vertonen.”

Van der Plas hoopt in de toekomst op meer Kamerleden uit ‘de regio’ om de kloof tussen stad en platteland te dichten. “Ook Kamerleden uit de regio gaan studeren in de grote stad. Als ze eenmaal de Kamer ingaan zijn ze verrandstedelijkt”, zegt de BBB-voorvrouw. “Bij D66 zag je dat tijdens de laatste verkiezingen de top tien op de lijst allemaal in de grote steden woont.”

‘Stad besluit over platteland’

Ook journalist bij NRC Karel Smouter, schrijven van het boek ‘Blauw wit rood’, ziet een kloof tussen stad en platteland. “Er wordt vaak gesproken over stikstof, maar het gevoel ziet dieper. Mensen voelen dat zij onvoldoende mee kunnen praten over hun eigen toekomst.”

“Er komen allerlei uitdagingen op het platteland af, zoals de wooncrisis, energiecrisis en stikstofcrisis. De oplossingen liggen vaak op het platteland, maar in de beleving van veel mensen is het zo dat in de stad over het platteland besloten wordt”, zegt Smouter.

“Ik ben zelf kunstenaars tegengekomen die klagen dat de cultuursubsidies vooral in het Westen worden uitgegeven. De Boekmanstichting heeft uitgezocht dat in 2019 negen keer zoveel cultuursubsidie wordt uitgegeven in Noord-Holland dan in Overijsel.”

Smouter pleit voor meer burgerberaden en buurtbegrotingen. “Wat voor veel mensen ontbreekt is grip op hun eigen leefomgeving. Ik zou het heel interessant vinden om burgers en boeren met elkaar in gesprek te brengen over belangrijke onderwerpen en ook te laten beslissen. Niet over of we stikstof moeten aanpakken, dat is al lang geen vraag meer, maar over hoe.”

LEES OOK: VVD: landbouwminister Adema moet stikstofuitspraken over 2030 terugnemen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer