main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2022 — 09:58

Griepprik en coronavaccin tegelijk laten zetten? ‘Geen enkel gevaar’

De grootschalige campagne voor de griepprik gaat vandaag van start. Deze valt samen met de vaccinatie tegen corona, die voor alle mensen tussen de 40 en de 60 jaar vanaf vandaag mogelijk is om te halen. Huisarts Güven Yildiz ziet “geen enkele reden of gevaar” om beide vaccins tegelijk te geven. Dat zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat is ook waar veel deskundigen voor pleiten: het tegelijk laten zetten van de griep- en coronaprik. Met name om ook de lage opkomst aan te pakken.

Het klinkt als een goed plan, maar er ligt een probleem op de loer: het griepvaccin wordt gezet door de huisarts terwijl de coronaprik onder de verantwoordelijkheid valt van de GGD. Die twee instanties zijn voor nu gescheiden, wat betekent dat op hetzelfde moment beide prikken halen onmogelijk maakt. “Dat gaat deze periode ook niet meer veranderen”, zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). “Dan komt er zo’n logistieke puinhoop, dat moeten wij niet willen.”

Van Ooijen sluit niet uit dat dit in de toekomst kan veranderen. Maar is het wel haalbaar voor bijvoorbeeld de huisartsen om beide prikken te zetten? “Nee”, klinkt het stellige antwoord van Yildiz, die “er persoonlijk achterstaat”, dat beide prikken bij de GGD terechtkomen.

Lage opkomst door prikmoeheid

De WHO heeft als doel gesteld om een opkomst van 75 procent te halen. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting Ted van Essen kwam Nederland daar “met slechts 58 procent” bij lange na niet aan.

Dat mensen minder happig zijn om de griepprik te halen kan te maken hebben met ‘prikmoeheid’ dat onder de bevolking leeft.

Belang vaccineren

Het doel voor de griepprik is om 75 procent opkomst te halen. In 2021 lag het opkomstpercentage op 67 procent. Dat mensen minder happig zijn om de griepprik te maken kan te maken hebben met ‘prikmoeheid’ dat onder de bevolking leeft.

Dat merkt Yildiz ook in haar praktijd in de Schilderswijk in Den Haag. “Heel veel mensen weten het verschil niet meer tussen Influenza- en coronavaccin”, verklaart zij. “Ze horen het woord vaccin en denken ‘ik ben niet ziek geweest’ of ‘in mijn omgeving viel het allemaal wel mee’.” Met andere woorden vragen veel mensen zich af of het wel nodig is om een prik te laten zetten.

Toch is het belangrijk om te vaccineren, vindt Yildiz, zeker “als wij willen dat onze maatschappij openblijft”. Zij doelt voornamelijk op het voorkomen van grootschalig ziekteverzuim. Om dat te voorkomen “moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen en ons laten vaccineren”. Dat geldt ook voor Yildiz zelf, want als zij mogelijk uitvalt aankomende winter “staan onze patiënten letterlijk in de kou”.

LEES OOK: Viroloog Ab Osterhaus: coronavirus deze winter minder gevaarlijk, maar laat je vaccineren

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer