main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 27 april 2024 — 22:37

MH17-nabestaanden hebben 10 jaar later nog steeds veel vragen: ‘Gerechtigheid zullen we nooit krijgen’

Anton Kotte verloor 10 jaar geleden zijn zoon, schoondochter en kleinzoon bij de MH17-ramp. Hij en honderden andere nabestaanden zitten nog altijd vol met vragen over wat er precies op die ene dag is gebeurd. 

Het is donderdag 17 juli 2014. Een prachtige zomerdag, kan Kotte zich nog goed herinneren. Hij zat met zijn vrouw in de tuin te eten en samen te genieten van het weer. Tot dat ene moment. “Ik sloeg na het eten mijn iPad open en zag een groot vliegtuig afgebeeld. Onmiddellijk is het onrustspook aanwezig.”

Kotte rende naar binnen en zette de tv aan. Toen zag hij op het nieuws dat vlucht MH17 was neergestort. De vlucht waar zijn zoon, schoondochter en kleinzoon inzaten. “Vanaf toen is onze wereld 180 graden gedraaid”, zegt Kotte in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Tekst gaat verder onder X

Zijn vrouw richtte zich tot hem en zei: ‘Het kan toch niet, dat ik als moeder mijn kinderen overleef? Dat is onnatuurlijk en dat wil ik niet.’ Dat gevoel en die gedachte, kon zij nooit meer loslaten. Inmiddels leeft de vrouw van Kotte niet meer. Zij is overleden, misschien ook wel van verdriet. “Zij kreeg dat niet uit haar hoofd. Het is een van de grootste oorzaken geweest waardoor zij is overleden.”

Nog steeds veel vragen

Het is tien jaar na de ramp, maar Kotte zegt nog steeds met heel veel vragen te zitten, net zoals honderden andere nabestaanden. “We weten niet waarom het toestel is neergeschoten. We weten wie op de knop drukte. We weten niet wie het bevel gaf”, somt hij op. Antwoorden op die vragen zijn voor veel nabestaanden nodig voor een verder herstel, erkent Kotte.

Kotte laat het er niet bij rusten en geeft niet op. Voor hem geldt hetzelfde gevoel als premier Mark Rutte al eens uitsprak: ‘Ik zal niet rusten tot…’. Kotte: “Ik heb de drang dat ik iets voor de nabestaanden en mijn kinderen wil doen. Om een stukje gerechtigheid op tafel te kunnen leggen, maar die gerechtigheid zullen we nooit krijgen”, vreest hij.

Lotgenoten

De nabestaanden vinden veel steun in elkaar. Vooral in elkaars verdriet, zegt Kotte. “We zijn een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. Alle soorten en maten mensen ontmoeten elkaar. Ook mensen met verschillende opvattingen en ideeën. Maar je hebt één ding gezamenlijk: je hebt dierbaren verloren.”

Een specifiek moment die Kotte nog goed bijstaat waarin de nabestaanden elkaar vonden in hun verdriet, is het moment dat zij de beelden van Schiphol kregen. “De nabestaanden wilden graag zien hoe hun kinderen of familieleden vertrokken waren.” Om veiligheidsredenen werden die beelden niet vrijgegeven. Wat zij ook probeerden, de juristen hielden alles tegen. “Toen stond de premier op, die zei: ‘Het wordt nu geregeld!’. Een dag later was het geregeld”, vertelt Kotte.

De nabestaanden mochten de beelden zien en op een later moment ook in eigen bezit krijgen. “Dat was een heel emotioneel moment.”

De koning

De afgelopen jaren vond Kotte veel steun in de koning. Hij heeft de koning meerdere malen ontmoet en hoopt dat hij 17 juli aanwezig is bij de herdenking in Vijfhuizen. “Het waren altijd bijzondere ontmoetingen, omdat de koning zichzelf is.”

Tekst gaat verder onder X

“Er is altijd een protocol om hem heen”, gaat Kotte verder. “Dat laat hij heel gemakkelijk los. Hij komt gewoon op je af en knoopt een gesprek met je aan.” Kotte ervaart de koning als “een verbindende factor”.

Lees meer:

Russische beul achter MH17 voor de rechter om kritiek op Poetin: ‘Vijf jaar cel is mild’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer