main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 oktober 2022 — 10:02

Kamer: sneller ingrijpen tegen desinformatie bij publieke omroep zoals ‘racistische drek’ Ongehoord Nederland

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het sanctiebeleid van de publieke omroep wordt aangescherpt. Deze kwestie speelt nu op door de ophef die er onlangs weer ontstond over de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON). De PvdA dient vandaag tijdens een debat over dit onderwerp een motie in, die mede wordt ondertekend door GroenLinks en coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66. “Wat wij gaan doen is de staatssecretaris oproepen om het sanctieregime aan te scherpen zodat het commissariaat van de media en de NPO zo snel mogelijk moeten optreden”, zegt Pim van Strien, Tweede Kamerlid namens de VVD.

“In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we op gaan treden tegen desinformatie en nepnieuws, en daar valt de racistische drek die Ongehoord Nederland onze huiskamers inpompt via het omroepbestel onder”, zegt Van Strien in Goedemorgen Nederland. De partijen willen ook zo snel mogelijk een concreet voorstel van staatssecretaris Gunay Usla (Cultuur en Media) hierover.

LEES OOK: Fidan Ekiz over item Ongehoord Nederland: ‘Het is racistische drek wat ze laten zien’

Het sanctiebeleid van de publieke omroep is regelmatig onderdeel van gesprek sinds ON is toegetreden tot het bestel. In juli al kreeg de omroep een sanctie opgelegd voor het schenden van de journalistieke code van de NPO. Door een uitzending van Ongehoord Nieuws lag de omroep opnieuw onder vuur, toen daar door presentator Raisa Blommestijn werd gesproken over “blanken die door negers in elkaar worden geslagen” bij het laten zien van een willekeurige videocompilatie.

‘Onduidelijk wanneer het ‘einde omroep’ is’

Op dit moment loopt een onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar het voorval. Dit kan leiden tot een tweede sanctie voor ON. In dat geval is staatssecretaris Uslu volgens de Mediawet pas bevoegd om in te grijpen. Dat zou niet moeten kunnen, vindt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, die de motie indient. Hij geeft aan dat het op dit moment überhaupt vrij onduidelijk is in de wet wanneer het ‘einde omroep’ is. “Een tweede sanctie zou niet moeten betekenen dat we nog gaan discussiëren over wel of niet”, zegt hij. “Dat zou moeten betekenen: einde oefening.”

Mohandis benadrukt dat er spelregels gelden voor alle omroepen, dus ook voor Ongehoord Nederland. “Journalistieke codes respecteer je. Spelregels die we met elkaar afspreken, waar alle omroepen zich aan moeten houden, respecteer je. En anders is het gewoon einde oefening.”

‘Je kunt van alles maar online zetten’

VVD-Kamerlid Thom van Campen, te gast in de studio, studeerde zelf journalistiek. “Voor veel mensen is de grens tussen meningen en de waarheid, en ook de wetenschap, vaak zoek”, uit hij zijn zorgen. “Door sociale media: je kunt van alles maar online zetten. Dat zagen we tijdens de coronapandemie, maar nu ook tijdens het stikstofdebat. Veel spookverhalen, complottheorieën.”

Verder onderschrijft hij wat collega Van Strien zegt. “Je mag toch van de publieke omroep, die gefinancierd wordt met belastinggeld, verwachten dat de publieke journalistieke codes van doorvragen, objectiviteit en fatsoen, worden gehandhaafd.”

Ongehoord Nederland maakte eerder bekend zich te verzetten tegen de opgelegde sancties van de NPO. Verder herkent de aspirant-omroep zich niet in de verwijten.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer