main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 oktober 2022 — 10:02

Kamer: sneller ingrijpen tegen desinformatie bij publieke omroep zoals ‘racistische drek’ Ongehoord Nederland

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het sanctiebeleid van de publieke omroep wordt aangescherpt. Deze kwestie speelt nu op door de ophef die er onlangs weer ontstond over de nieuwe omroep Ongehoord Nederland (ON). De PvdA dient vandaag tijdens een debat over dit onderwerp een motie in, die mede wordt ondertekend door GroenLinks en coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66. “Wat wij gaan doen is de staatssecretaris oproepen om het sanctieregime aan te scherpen zodat het commissariaat van de media en de NPO zo snel mogelijk moeten optreden”, zegt Pim van Strien, Tweede Kamerlid namens de VVD.

“In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we op gaan treden tegen desinformatie en nepnieuws, en daar valt de racistische drek die Ongehoord Nederland onze huiskamers inpompt via het omroepbestel onder”, zegt Van Strien in Goedemorgen Nederland. De partijen willen ook zo snel mogelijk een concreet voorstel van staatssecretaris Gunay Usla (Cultuur en Media) hierover.

LEES OOK: Fidan Ekiz over item Ongehoord Nederland: ‘Het is racistische drek wat ze laten zien’

Het sanctiebeleid van de publieke omroep is regelmatig onderdeel van gesprek sinds ON is toegetreden tot het bestel. In juli al kreeg de omroep een sanctie opgelegd voor het schenden van de journalistieke code van de NPO. Door een uitzending van Ongehoord Nieuws lag de omroep opnieuw onder vuur, toen daar door presentator Raisa Blommestijn werd gesproken over “blanken die door negers in elkaar worden geslagen” bij het laten zien van een willekeurige videocompilatie.

‘Onduidelijk wanneer het ‘einde omroep’ is’

Op dit moment loopt een onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar het voorval. Dit kan leiden tot een tweede sanctie voor ON. In dat geval is staatssecretaris Uslu volgens de Mediawet pas bevoegd om in te grijpen. Dat zou niet moeten kunnen, vindt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, die de motie indient. Hij geeft aan dat het op dit moment überhaupt vrij onduidelijk is in de wet wanneer het ‘einde omroep’ is. “Een tweede sanctie zou niet moeten betekenen dat we nog gaan discussiëren over wel of niet”, zegt hij. “Dat zou moeten betekenen: einde oefening.”

Mohandis benadrukt dat er spelregels gelden voor alle omroepen, dus ook voor Ongehoord Nederland. “Journalistieke codes respecteer je. Spelregels die we met elkaar afspreken, waar alle omroepen zich aan moeten houden, respecteer je. En anders is het gewoon einde oefening.”

‘Je kunt van alles maar online zetten’

VVD-Kamerlid Thom van Campen, te gast in de studio, studeerde zelf journalistiek. “Voor veel mensen is de grens tussen meningen en de waarheid, en ook de wetenschap, vaak zoek”, uit hij zijn zorgen. “Door sociale media: je kunt van alles maar online zetten. Dat zagen we tijdens de coronapandemie, maar nu ook tijdens het stikstofdebat. Veel spookverhalen, complottheorieën.”

Verder onderschrijft hij wat collega Van Strien zegt. “Je mag toch van de publieke omroep, die gefinancierd wordt met belastinggeld, verwachten dat de publieke journalistieke codes van doorvragen, objectiviteit en fatsoen, worden gehandhaafd.”

Ongehoord Nederland maakte eerder bekend zich te verzetten tegen de opgelegde sancties van de NPO. Verder herkent de aspirant-omroep zich niet in de verwijten.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer