main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 30 september 2022 — 10:07

Leven is gemiddeld 17,1 procent duurder geworden: is het einde van de inflatie in zicht?

Nog nooit eerder liep de inflatie zo hard op: in september steeg deze naar 17,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Een maand eerder liepen de prijzen op jaarbasis gemiddeld nog met 13,7 procent op. “Voorlopig lijkt het einde nog niet in zicht”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

“Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we niet zo’n hoge inflatie in Nederland gehad”, zegt Van Mulligen over de nieuwste cijfers. De inflatie is al tijden ontzettend hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. “Maar het is niet alleen energie, ook de prijs van andere goederen loopt flink op.”

Dat voorspelt ook het economisch bureau van de Rabobank in De Telegraaf. Nederland gaat langer last hebben van de hoge inflatie dan waar het kabinet op dit moment rekening mee houdt, stelt het bureau.

‘Zonder energie inflatie van 7,4 procent’

“Als je energie helemaal buiten beschouwing laat, dan loopt de inflatie nog steeds fors op, van 6,4 procent in augustus naar 7,4 in september. Dat betekent waarschijnlijk dat als energieprijzen gaan stabiliseren of zelfs dalen, je nog steeds de doorwerking van de hoge energieprijzen zult zien in de prijzen van andere zaken”, legt Van Mulligen uit. “Contributies, maar ook goederen. Dat duurt altijd even voordat het effect helemaal is weggeëbd.”

Het cijfer volgens de geharmoniseerde, Europese methode valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

Inflatie in Nederland hoger dan in veel andere landen

Als het gaat om in de inflatie in andere Europese landen, is die in Nederland vaak hoger. “Nederland staat al een tijdje bovenaan samen met de Baltische staten”, zegt Van Mullige. “Dat heeft verschillende oorzaken. Het zit ook in de meetmethode, maar ook als je Nederland vergelijkt met andere landen die wel dezelfde methode hanteren is de inflatie hier nog steeds hoog.”

Van Mulligen legt uit dat we in Nederland “pech” hebben omdat vooral de prijzen van gas zijn gestegen. “En Nederland gebruikt relatief veel gas in vergelijking met andere landen. In veel andere landen gebruiken ze stookolie in plaats van gas.”

Nieuwe contracten

De prijzen van energie worden door het CBS berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract af hoefden te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen. Daarin moeten de ontwikkelingen van de energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht.

LEES OOK: De inflatie is ongekend hoog, maar wat betekent dat eigenlijk?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer