main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 30 september 2022 — 10:07

Leven is gemiddeld 17,1 procent duurder geworden: is het einde van de inflatie in zicht?

Nog nooit eerder liep de inflatie zo hard op: in september steeg deze naar 17,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Een maand eerder liepen de prijzen op jaarbasis gemiddeld nog met 13,7 procent op. “Voorlopig lijkt het einde nog niet in zicht”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

“Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we niet zo’n hoge inflatie in Nederland gehad”, zegt Van Mulligen over de nieuwste cijfers. De inflatie is al tijden ontzettend hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. “Maar het is niet alleen energie, ook de prijs van andere goederen loopt flink op.”

Dat voorspelt ook het economisch bureau van de Rabobank in De Telegraaf. Nederland gaat langer last hebben van de hoge inflatie dan waar het kabinet op dit moment rekening mee houdt, stelt het bureau.

‘Zonder energie inflatie van 7,4 procent’

“Als je energie helemaal buiten beschouwing laat, dan loopt de inflatie nog steeds fors op, van 6,4 procent in augustus naar 7,4 in september. Dat betekent waarschijnlijk dat als energieprijzen gaan stabiliseren of zelfs dalen, je nog steeds de doorwerking van de hoge energieprijzen zult zien in de prijzen van andere zaken”, legt Van Mulligen uit. “Contributies, maar ook goederen. Dat duurt altijd even voordat het effect helemaal is weggeëbd.”

Het cijfer volgens de geharmoniseerde, Europese methode valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

Inflatie in Nederland hoger dan in veel andere landen

Als het gaat om in de inflatie in andere Europese landen, is die in Nederland vaak hoger. “Nederland staat al een tijdje bovenaan samen met de Baltische staten”, zegt Van Mullige. “Dat heeft verschillende oorzaken. Het zit ook in de meetmethode, maar ook als je Nederland vergelijkt met andere landen die wel dezelfde methode hanteren is de inflatie hier nog steeds hoog.”

Van Mulligen legt uit dat we in Nederland “pech” hebben omdat vooral de prijzen van gas zijn gestegen. “En Nederland gebruikt relatief veel gas in vergelijking met andere landen. In veel andere landen gebruiken ze stookolie in plaats van gas.”

Nieuwe contracten

De prijzen van energie worden door het CBS berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract af hoefden te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen. Daarin moeten de ontwikkelingen van de energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht.

LEES OOK: De inflatie is ongekend hoog, maar wat betekent dat eigenlijk?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer