main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 september 2022 — 14:17

Honderden Nederlandse bedrijven (deels) in Chinese handen, AIVD waarschuwt voor spionage

De AIVD waarschuwt voor het risico op spionage in Nederland door China. Uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow the Money blijkt dat 903 Nederlandse bedrijven voor minstens 50 procent eigendom zijn van een Chinees moederbedrijf of de Chinese staat.

Ook experts maken zich zorgen, meldt RTL Nieuws. “Het zijn er heel veel”, zegt China-kenner Jonathan Holslag van de Vrije Universiteit in Brussel in een reactie op de lijst. “Hierdoor wordt het knap lastig voor de overheid om ze permanent in de gaten te houden.”

De AIVD waarschuwt al jaren voor spionage en zelfs sabotage vanuit China. Ook moet Nederland waken voor een te grote afhankelijkheid van de Aziatische supermacht, vindt de inlichtingendienst. “China is de grootste bedreiging voor de economische veiligheid in Nederland”, aldus de AIVD in het laatste jaarverslag.

China bezit bijvoorbeeld meerdere enorme containeroverslagbedrijven en rederijen in de Rotterdamse haven, aldus RTL en FTM. “Daarmee hebben ze een machtspositie, omdat Nederland weer enorm afhankelijk is van de Rotterdamse haven”, zegt China-deskundige Frans-Paul van der Putten.

China wil dé supermacht worden

China hoopt in 2049 de Verenigde Staten voorbij te streven als de grootste economische en militaire grootmacht. Daarvoor willen ze hightechindustrieën (deels) bezitten. Volgens de AIVD probeert China in Nederland “aan hoogwaardige kennis en technologie te komen, in het bijzonder aan halfgeleiders”, zo valt te lezen in het jaarverslag.

China investeerde in de periode tussen 2018 en 2021 voor 90 procent in vier land: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

High Tech

Volgens RTL Nieuws en FTM zijn bijvoorbeeld op de High Tech Campus in Eindhoven acht Chinese bedrijven gevestigd die zich richten op hoogtechnologische kennis. Die wordt bijvoorbeeld ontwikkeld door de technische universiteit in die stad.

Ook in de zonne-energiesector zijn Chinese bedrijven aan het oprukken. Chint Solar heeft inmiddels 13 zonneparken in Nederland ontwikkeld, melden RTL en FTM. Zij leveren samen stroom aan zo’n 160.000 huishoudens. Volgens experts is het voor de overheid lastig om alle bedrijven met Chinese banden in Nederland in de gaten te houden.

‘Redelijk in kaart’

Directeur van politieke zaken van The Hague Centre for Strategic Studies Han ten Broeke: “Een deel van de experts werkt bij het instituut waar ik ook zit: HCSS. Zij waarschuwen hier ook al heel lang voor”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de Chinese inmenging op de Nederlandse markt en mogelijke spionage. “Maar we hebben het ondertussen ook redelijk in kaart.”

Ook in de Nederlandse landbouw proberen Chinese bedrijven zich te vestigen, vertelt Ten Broeke. “Nederland heeft gelukkig nog een fantastische exportpositie. Daar proberen de Chinese ook een hand achter te krijgen. In de landbouwsector heeft een bedrijf regelmatig geen opvolger. Chinezen zijn er heel goed in om via investeerders die bedrijven in handen te krijgen. Daar moeten we alert op worden.”

LEES OOK: Ongeluk Nord Stream-explosies uitgesloten: wie is de boosdoener?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer