main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 september 2022 — 23:31

Rutte erkent ‘onzichtbaar’ te zijn geweest: ‘Misschien moet ik weer toespraak geven vanuit het Torentje’

Premier Rutte was tijdens de coronacrisis veel op beeld. Dat kwam onder meer door de vele persconferenties die hij en Hugo de Jonge, destijds nog minister van Volksgezondheid, op TV gaven. Tijdens het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, de stikstofcrisis en de asielcrisis was Rutte nauwelijks in beeld. In de WNL-special van Op1, in gesprek met Sven Kockelmann, erkent de premier dat de kritiek op zijn onzichtbaarheid in de afgelopen periode grotendeels terecht is.

“Ik heb veel werkbezoeken afgelegd de afgelopen maanden. Die hadden veelal te maken met stikstof. Maar als je dan dit soort kritiek krijgt dan is het meestal wel waar.” Rutte vervolgt: “Misschien moet ik ook weer een toespraak geven vanuit het Torentje, maar het nadeel is: dan kan ik niks terugzeggen.” Om die reden wilde hij graag een interview geven, zegt hij.

Volgens Rutte is de kritiek op het kabinet in tijden van crises veelal “dat het soms te lang duurt”. Zo duurde het erg lang voordat het kabinet mensen gerust kon stellen over de dure energienota. Maar de problemen, ook op het gebied van asiel en stikstof, zijn “uiterst complex”, zegt Rutte.

Kritiek moet het kabinet wel serieus nemen, zegt de premier. En waar dossiers ingewikkeld zijn en niet zomaar op te lossen zijn, moet het kabinet dat uitleggen, vindt hij.

De premier is voornemens om vaker tekst en uitleg te geven middels interviews.

LEES OOK: Omgangsvormen in de Kamer zijn om te huilen: ‘De Kamervoorzitter moet strikter zijn’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer