main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 juni 2022 — 12:24

Gezondheidseconoom: mensenleven tijdens coronapandemie meer waard dan normaal

Het is een akelige vraag voor economen: wat mag een mensenleven kosten? Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman was een mensenleven tijdens de coronapandemie in ieder geval tot afgelopen zomer meer waard dan normaal. “Duidelijk is dat de politiek niet alleen maar bezig was met rationele optimalisatie”, aldus Koolman in Stand van Nederland: Generatie Next.

Uit schattingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat sinds de uitbraak van de coronapandemie tot afgelopen zomer er zonder maatregelen 135.000 Nederlanders zouden zijn gestorven. “Volgens andere berekeningen hadden die mensen gemiddeld genomen zo’n 5,5 jaar nog te leven, als ze niet waren gestorven”, weet Koolman.

Gezondheidseconomen denken dat een patiënt die weer helemaal hersteld is van corona, onder normale omstandigheden ongeveer 125.000 euro had mogen kosten. Koolman rekent normaalgesproken met 80.000 euro voor een kwaliteitsgecorrigeerd levensjaar en 2,5 miljoen euro voor een mensenleven.

“Als je dan rekent met levensjaren, de kwaliteit van leven en de waarde van een gezond levensjaar, kom je uit op ongeveer 20 miljard euro die we hadden mogen uitgeven”, zegt Koolman. “Het ziet er dus naar uit dat wij tijdens deze crisis méér hebben uitgegeven” voor het redden van mensenlevens.

Hoeveel precies, weet hij niet. Maar Koolman denkt dat de politiek is beïnvloed door de beelden van menselijk leed in Italië aan het begin van de pandemie. “We zagen een drama zich voltrekken, in ziekenhuizen en op straat. Stapelingen van lijkkisten, leed op persoonlijk niveau. Ik denk dat in Den Haag is gezegd: dat willen wij in Nederland niet.” Nu ligt het aantal sterfgevallen op ruim 22.000.

Prijskaartje aan mensenleven

Volgens de gezondheidseconoom is het niet zo dat de pandemie heeft aangetoond dat zijn beroepsgroep normaal gesproken met te kleine bedragen voor een mensenleven rekent. “Recentelijk hebben we gezien dat het kabinet heeft besloten een nieuw vaccin niet op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma, omdat het te duur is. We zijn weer terug bij waar we voor de coronacrisis ook waren. Er is veel aandacht voor het beheersen van de zorguitgaven.”

Dat er überhaupt een prijskaartje aan een mensenleven hangt, is volgens Koolman verklaarbaar. “Geld dat we vanuit de samenleving uitgeven aan de zorg, gaat niet naar bijvoorbeeld onderwijs of koopkracht. Met extra uitgaven voor de zorg dwing je mensen als het ware hun huis uit. Dat ligt heel gevoelig.”

“Geld kun je ten slotte maar één keer uitgeven”, benadrukt Koolman. “We zijn een rijk land, maar we zijn niet zó rijk.”

De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Presentatrice Lisette Wellens zocht het uit.

Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next zie je donderdag om 21.05 uur op NPO 2. Oude afleveringen kun je hier bekijken. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Zaterdag 22.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presentatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer