main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2022 — 07:44

Prijs van pakje sigaretten naar 47 euro in 2040? Als het aan het kabinet ligt wel

Om rokers te ontmoedigen wil het kabinet dat de prijs van een pakje sigaretten in 2040 tussen de 30 en 47 euro ligt. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) denkt aan een prijs van 30 tot 47 euro per pakje in 2040. Hiermee volgt hij Australisch voorbeeld, zo meldt De Telegraaf op basis van Haagse bronnen.

Die prijsverhoging moet in stapjes gaan plaatsvinden. Een pakje kost nu ongeveer 8 euro, in het regeerakkoord staat vastgelegd dat dit verhoogd mag worden naar 10 euro.

Maar Van Ooijen wil nog veel verder gaan en voelt zich daarin gesteund door wetenschappelijk onderzoek dat uitwijst dat financiële prikkels om te stoppen met roken pas zin hebben bij een reusachtige prijsverhoging.

In Australië ligt de prijs van sigaretten al rond zo’n 30 euro. In Europa zou Nederland daarmee voorloper worden.

Smokkelaars

Trendwatcher Farid Tabarki wijst erop dat er door de prijsverhoging mogelijk een nieuw vraagstuk zal ontstaan. “Ik benieuwd naar de smokkelaars in de komende jaren, want met deze prijzen ga je misschien ook wel krijgen dat mensen in de trein stappen om even in België of Duitsland wat goedkopere sigaretten te kopen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Maar dat beprijzen effect heeft op het gebruik, is in alle landen te zien, aldus Tabarki.

D66-Kamerlid Jan Paternotte staat niet onwelwillend tegenover een prijsverhoging, maar deelt de zorgen van Tabarki. “Je zult ook hier wel een beetje met andere landen afspraken moeten maken om te zorgen dat dit gelijk oploopt”, zegt hij. “Als wij er nu in één keer 50 euro van maken, denk ik dat er vrachtwagens vol met sigaretten uit Duitsland hierheen komen.”

LEES OOK: Dit is het verschil tussen longkanker bij rokers en niet-rokers: ‘Grotere schade biedt betere behandelopties’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer