main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Patrick Noordoven / door: Sandra van den Heuvel
Het Onderzoeksbureau - 1 april 2022 — 07:07

Mensenrechtenorganisaties: Nederlandse Staat moet hoger beroep in illegale adoptiezaak intrekken

Kinder- en mensenrechtenorganisaties vinden dat de Nederlandse Staat het hoger beroep in de zaak rond de illegale adoptie van Patrick Noordoven in moet trekken. In de zaak, die symbool staat voor de misstanden rondom interlandelijke adopties, oordeelde de rechtbank eind vorig jaar dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld tegenover de man en hem een schadevergoeding moet uitkeren. Dat de Staat nu in hoger beroep gaat, vinden de directeuren van Defence for Children, Fiom en het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) onbegrijpelijk. De organisaties stellen in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau dat de Staat verantwoordelijkheid moet nemen en hem moet bijstaan in zijn zoektocht naar zijn afstamming, waar hij al ruim twintig jaar op eigen kosten mee bezig is.

Luister de podcast hier

Patrick Noordoven werd in 1980 met behulp van een Nederlandse diplomaat uit Brazilië gehaald door een Nederlands stel. Toen hij op zijn twintigste onderzoek wilde doen naar zijn afkomst, bleek dat een vrijwel onmogelijke opgave. Zijn juridische ouders hadden hem in laten schrijven als hun eigen kind, waardoor informatie over zijn biologische ouders ontbrak. Noordoven bleek net als 41 andere kinderen illegaal geadopteerd uit Brazilië.

Bij de illegale adopties bleken Nederlandse diplomaten betrokken. De overheid ondernam geen actie om de ontstaansgeschiedenis van die baby’s te achterhalen, terwijl ze begin jaren 80 wist van het frauduleuze handelen. De commissie Joustra concludeerde vorig jaar dat de Staat jarenlang tekortgeschoten is door weg te kijken van misstanden rond buitenlandse adopties, voormalig minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker schortte interlandelijke adopties als gevolg daarvan voor onbepaalde tijd op.

‘Het maakt mij kapot’

Eind 2021 won Patrick Noordoven zijn rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. Toch besloot de Staat bijna drie maanden later alsnog in hoger beroep te gaan. ,,Ik begrijp niet waarom dit gebeurt en het maakt mij kapot’’, zegt Patrick Noordoven. ,,Je kunt mensen emotioneel en fysiek uitputten, maar uiteraard ook materieel. Ik weet niet of ik dit kan volhouden.”

Fiom, CoMensha en Defence for Children weten nog niet waarom de Staat hoger beroep heeft ingesteld, maar vinden het pijnlijk dat er zo met Patrick wordt omgegaan. Ina Hut van CoMensha: ,,Dit is echt een klap in zijn gezicht, ik vind het echt ongelofelijk dat de Nederlandse Staat dit doet.’’ Ellen Giepmans van Fiom: ,,Je kan excuses aanbieden dat de zaken fout zijn gegaan, maar als je vervolgens de uitspraak van de rechter alsnog gaat betwisten, wat is dan het excuus waard?” Volgens Mirjam Blaak, directeur van Defence for Children, worden eerdere excuses van de Nederlandse overheid door het hoger beroep tenietgedaan. ,,Ze hadden nu kunnen laten zien dat ze in de spiegel hadden gekeken.” De organisaties doen een oproep aan de Nederlandse Staat om het hoger beroep in te trekken.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat de Staat in hoger beroep gaat omdat deze het niet met alle onderdelen van de uitspraak eens is, maar dat daarover pas in een later stadium meer over naar buiten komt. Het ministerie geeft aan dat het naar aanleiding van de bevindingen van de commissie Joustra excuses heeft gemaakt, zich in rechtszaken niet meer zal beroepen op verjaring en dat er een expertisecentrum wordt ingericht om geadopteerden te helpen. ,,De Staat is van mening dat geadopteerden hiermee het meest geholpen zijn.”

‘Teleurstellend’

Kamerlid Michiel van Nispen (SP) vindt het hoger beroep van de Staat zwaar teleurstellend en niet uit te leggen. ,,Ik had gehoopt dat er geleerd was van eerdere zaken waarin mensen door de overheid zijn vermorzeld.’’ Van Nispen gaat Kamervragen stellen en er bij de minister op aandringen het hoger beroep in te trekken. ,,De Staat heeft richting hem onrechtmatig gehandeld, dan verwacht je dat de minister met hem in overleg gaat over een oplossing en een schadevergoeding, in plaats van iemand kapot te maken.’’

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De negenentwintigste aflevering van Het Onderzoeksbureau over illegale adoptie is te beluisteren via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts of andere podcast-apps.

LEES OOK: ‘Deur voor illegale adoptie staat in Nederland wagenwijd open’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer

Honderden mensen bij pro-Palestijns protest op campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de…

Lees meer

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer