main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
18 februari 2022 — 12:43

Rijkswaterstaat waarschuwt: ‘Ga niet de weg op in code rood-provincies’

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vrijdagmiddag niet de weg op te gaan in de provincies waar code rood is afgekondigd vanwege storm Eunice. In de kustgebieden waarvoor code rood geldt worden zeer sterke windstoten verwacht met snelheden tot 130 kilometer per uur. Daarnaast geven ook veel busmaatschappijen aan ritten deze middag te schrappen.

Het weeralarm is vanaf 14.00 van kracht voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. “Advies is om in deze provincies niet de weg op te gaan”, aldus Rijkswaterstaat op Twitter. “Houd rekening met zeer zware windstoten en onverwachte situaties op de weg.”

Tekst gaat verder onder tweet

Buiten de code rood-provincies is code oranje van kracht met uitzondering van Limburg, waar code geel geldt. Ook voor de ‘oranje’ regio’s roept Rijkswaterstaat mensen op thuis te blijven als in de auto stappen niet strikt noodzakelijk is. “Dit advies geldt nadrukkelijk ook voor automobilisten met een aanhanger, vrachtverkeer en vakantieverkeer vanwege de voorjaarsvakantie in de noordelijke provincies.”

De instantie schaalt vanwege Eunice op en heeft bijvoorbeeld extra mensen aan het werk in de verkeerscentrales. Ook staan er meer weginspecteurs paraat en zijn er bij windgevoelige plaatsen zoals de Haringvlietbrug, Moerdijkbrug en Van Brienenoordbrug extra bergers om vrachtwagens af te voeren indien nodig.

Openbaar vervoer

Veel busmaatschappijen geven aan deze middag andere diensten te draaien of ze volledig te schrappen. Connexxion rijdt vanaf vrijdagmiddag niet meer met bussen rond in de regio’s Noord-Holland, IJsselmond, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Zeeland.

Buschauffeurs van Keolis stoppen op verschillende trajecten om 14.00 uur met rijden omdat de storm Eunice dan over het land raast. Keolis is actief in de regio’s Almere, Gelderland, Overijssel (Salland en Twente) en Utrecht. Ook alle treinen van dit bedrijf zullen in de loop van de middag stoppen met rijden.

Streekvervoerder Arriva zet ook verschillende buslijnen verspreid over het land stil. In de meeste gevallen parkeren chauffeurs rond 14.00 uur hun bus in de garage, zo vermeldt het bedrijf op zijn website. De bussen in Zuid-Holland zullen hun passagiers tot 14.00 uur op de plaats van bestemming brengen. De buurtbussen in Noord-Brabant stoppen al om 12.00 uur met rijden. De bussen op Terschelling houden er om 16.00 uur mee op, na de laatste boot. Ook alle treinen van Arriva rijden niet meer vanaf 14.00 uur.

De trams, bussen en metro’s in Amsterdam rijden vrijdag vanaf 14.00 uur niet meer vanwege storm Eunice. De Amsterdamse vervoerder GVB meldt dat de veerponten over het IJ en het Noordzeekanaal vooralsnog wel blijven varen. “Totdat de weergoden anders besluiten”, aldus een woordvoerder.

Thuisbezorgd

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl stopt vanaf 14.00 uur met het bezorgen van maaltijden in vrijwel het hele land vanwege de storm Eunice. In Maastricht en Heerlen zal nog wel worden bezorgd, omdat het daar code geel is. Mocht de storm ook in die regio oprukken, dan stoppen de bezorgers ook in die steden met hun werk.

Tot 13.00 uur worden nog orders aangenomen, vertelt de woordvoerster. “De bezorgers kunnen dan op tijd naar huis gaan.” In Rotterdam wordt misschien al eerder gestopt, als Eunice daar eerder aankomt. “We hebben in elke regio een team dat het weer in de gaten houdt en ervoor zorgt dat de bezorgers veilig hun werk kunnen doen.”

Op Twitter schrijft Thuisbezorgd.nl dat ze “de weersituatie nauw in de gaten” houden. Mocht de storm in de avond gaan liggen, dan kan er weer bezorgd worden, vertelt de persvoorlichter. “Maar alleen als het veilig is”.

LEES OOK: Storm Eunice raast door het land: KNMI geeft code rood af

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer