main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
18 februari 2022 — 12:43

Rijkswaterstaat waarschuwt: ‘Ga niet de weg op in code rood-provincies’

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vrijdagmiddag niet de weg op te gaan in de provincies waar code rood is afgekondigd vanwege storm Eunice. In de kustgebieden waarvoor code rood geldt worden zeer sterke windstoten verwacht met snelheden tot 130 kilometer per uur. Daarnaast geven ook veel busmaatschappijen aan ritten deze middag te schrappen.

Het weeralarm is vanaf 14.00 van kracht voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. “Advies is om in deze provincies niet de weg op te gaan”, aldus Rijkswaterstaat op Twitter. “Houd rekening met zeer zware windstoten en onverwachte situaties op de weg.”

Tekst gaat verder onder tweet

Buiten de code rood-provincies is code oranje van kracht met uitzondering van Limburg, waar code geel geldt. Ook voor de ‘oranje’ regio’s roept Rijkswaterstaat mensen op thuis te blijven als in de auto stappen niet strikt noodzakelijk is. “Dit advies geldt nadrukkelijk ook voor automobilisten met een aanhanger, vrachtverkeer en vakantieverkeer vanwege de voorjaarsvakantie in de noordelijke provincies.”

De instantie schaalt vanwege Eunice op en heeft bijvoorbeeld extra mensen aan het werk in de verkeerscentrales. Ook staan er meer weginspecteurs paraat en zijn er bij windgevoelige plaatsen zoals de Haringvlietbrug, Moerdijkbrug en Van Brienenoordbrug extra bergers om vrachtwagens af te voeren indien nodig.

Openbaar vervoer

Veel busmaatschappijen geven aan deze middag andere diensten te draaien of ze volledig te schrappen. Connexxion rijdt vanaf vrijdagmiddag niet meer met bussen rond in de regio’s Noord-Holland, IJsselmond, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Zeeland.

Buschauffeurs van Keolis stoppen op verschillende trajecten om 14.00 uur met rijden omdat de storm Eunice dan over het land raast. Keolis is actief in de regio’s Almere, Gelderland, Overijssel (Salland en Twente) en Utrecht. Ook alle treinen van dit bedrijf zullen in de loop van de middag stoppen met rijden.

Streekvervoerder Arriva zet ook verschillende buslijnen verspreid over het land stil. In de meeste gevallen parkeren chauffeurs rond 14.00 uur hun bus in de garage, zo vermeldt het bedrijf op zijn website. De bussen in Zuid-Holland zullen hun passagiers tot 14.00 uur op de plaats van bestemming brengen. De buurtbussen in Noord-Brabant stoppen al om 12.00 uur met rijden. De bussen op Terschelling houden er om 16.00 uur mee op, na de laatste boot. Ook alle treinen van Arriva rijden niet meer vanaf 14.00 uur.

De trams, bussen en metro’s in Amsterdam rijden vrijdag vanaf 14.00 uur niet meer vanwege storm Eunice. De Amsterdamse vervoerder GVB meldt dat de veerponten over het IJ en het Noordzeekanaal vooralsnog wel blijven varen. “Totdat de weergoden anders besluiten”, aldus een woordvoerder.

Thuisbezorgd

Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl stopt vanaf 14.00 uur met het bezorgen van maaltijden in vrijwel het hele land vanwege de storm Eunice. In Maastricht en Heerlen zal nog wel worden bezorgd, omdat het daar code geel is. Mocht de storm ook in die regio oprukken, dan stoppen de bezorgers ook in die steden met hun werk.

Tot 13.00 uur worden nog orders aangenomen, vertelt de woordvoerster. “De bezorgers kunnen dan op tijd naar huis gaan.” In Rotterdam wordt misschien al eerder gestopt, als Eunice daar eerder aankomt. “We hebben in elke regio een team dat het weer in de gaten houdt en ervoor zorgt dat de bezorgers veilig hun werk kunnen doen.”

Op Twitter schrijft Thuisbezorgd.nl dat ze “de weersituatie nauw in de gaten” houden. Mocht de storm in de avond gaan liggen, dan kan er weer bezorgd worden, vertelt de persvoorlichter. “Maar alleen als het veilig is”.

LEES OOK: Storm Eunice raast door het land: KNMI geeft code rood af

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer