main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
4 januari 2022 — 15:01

Aantal coronabesmettingen afgelopen week gestegen met 35 procent

Na een paar weken van afnemende coronabesmettingen gaan de cijfers nu weer steil omhoog, ondanks de lockdown. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 113.554 positieve coronatesten, een toename van 35 procent ten opzichte van een week eerder.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde wel nog iets: 981 mensen werden zo ziek van het virus dat ze naar het ziekenhuis moesten. Dat was 14 procent minder dan een week eerder. Van deze mensen moesten er 164 naar de intensive care. Dat zijn de laagste opnamecijfers sinds eind oktober.

Tijdens de pandemie is keer op keer gebleken dat een stijging in de besmettingscijfers in de weken daarna kan leiden tot meer ziekenhuisopnames. De vraag is in hoeverre dat nu weer gaat gebeuren. “De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt”, blikt het RIVM vooruit.

Over een mogelijk effect van de feestdagen laat het RIVM zich niet uit. Duidelijk is wel dat veel mensen rond kerst en Nieuwjaar bij elkaar op bezoek zijn geweest. De feestdagen vielen samen met de opmars van de nieuwe variant, die binnen enkele weken dominant werd in Nederland.

In de vorige wekelijkse rapportages kon het RIVM nog dalende besmettingscijfers melden. Vorige week bedroeg de afname nog 11 procent, de weken daarvoor respectievelijk 19 en 21 procent.

Sterftecijfer

Terwijl de besmettingscijfers nu weer stijgen, is het sterftecijfer nog wel relatief laag, met 189 gemelde sterfgevallen in de afgelopen week. Een week daarvoor werd nog van 272 mensen gemeld dat ze aan de gevolgen van Covid-19 waren overleden, weer een week eerder werden 322 sterfgevallen gemeld.

Veel besmettingen door bezoek aan huis en door vakantie

Veel mensen die afgelopen week positief testten hebben het virus opgelopen doordat ze bezoek thuis kregen of doordat ze zelf bij anderen op bezoek gingen, zegt het RIVM. Daarnaast zijn relatief veel mensen besmet tijdens hun vakantie.

Als mensen te horen krijgen dat hun testuitslag positief is en ze het coronavirus dus onder de leden hebben, vragen bron- en contactonderzoekers van de GGD’en onder meer hoe ze het virus hebben opgelopen. In ongeveer een derde van de gevallen lukt het om dit op te helderen. In de andere gevallen werken mensen niet mee, weten ze het niet of lukt het de onderzoekers niet om iedereen te benaderen vanwege een hoog aantal besmettingen.

Verreweg de meeste mensen lopen het coronavirus thuis op, doordat een huisgenoot of gezinslid het virus ergens oppikt en meeneemt achter de voordeur. In 59 procent van de gevallen is de thuissituatie de setting van besmetting. Daarna volgt bezoek thuis met 30 procent.

Zo’n 3 procent van de herleide gevallen is terug te voeren op een reis of vakantie. Dat is het hoogste percentage sinds het einde van de zomervakantie in augustus.

Nu de scholen dicht zijn, daalt het aantal besmettingen daar. Slechts 1 procent van de positieve tests is daarnaar te herleiden. Vorige week was het 8,4 procent en de week daarvoor 14,2 procent.

LEES OOK: Ab Osterhaus: ‘Vaccineer kinderen om scholen open te houden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer