main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
30 december 2021 — 16:10

OM wees ruim 30.000 zaken af vanwege gebrek aan bewijs

Ruim 30.000 keer per jaar wordt een aangifte aan de kant geschoten vanwege een gebrek aan bewijs. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie. In sommige gevallen gaat het om ernstige zaken zoals een mishandeling of zelfs doodslag.

Vorig jaar werden in totaal 31.899 zaken afgewezen vanwege onvoldoende bewijs. Volgens advocaten en deskundigen gebeurde dat lang niet altijd terecht. “Je kan wel zeggen dat er geen bewijs is, maar er wordt vaak gewoon geen bewijs gezocht. Dat zijn twee verschillende dingen”, zegt universitair hoofddocent strafrecht Leonie van Lent tegen RTL.

De politie zou soms te weinig tijd steken in het verzamelen van bewijsmateriaal en kijkt ook niet altijd goed naar wat er op tafel ligt, zeggen de experts. Volgens strafrechtadvocaat Sébas Diekstra zijn de cijfers het topje van de ijsberg.

Capaciteit politie

Het gebrek aan capaciteit bij politie en justitie zou de voornaamste reden zijn. “Het gebeurt op dit moment vaak dat zaken worden geseponeerd zonder dat ik het idee heb dat er überhaupt is gekeken naar het bewijs”, zegt strafrechtadvocaat Nelleke Stolk.

Ook de “snelheid in de afwikkeling van zaken zorgt ervoor dat er niet grondig genoeg naar een dossier wordt gekeken”, zegt Van Lent.

Klachtenprocedure

Slachtoffers of bijvoorbeeld nabestaanden kunnen klachtenprocedure beginnen als ze het niet eens zijn met een seponering van justitie. Dan bekijkt de rechter opnieuw of er toch voldoende reden is om te vervolgen. Dit jaar floot de rechter het OM 220 keer terug, schrijft RTL. In de periode van 2016 tot september 2021 ging het om meer dan 1700 zaken.

LEES OOK: Grapperhaus keert niet terug in nieuwe kabinet: ‘Vier intensieve jaren’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer