main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 december 2021 — 11:18

Betalen wij straks meer belasting aan Brussel? ‘Ik zie het niet gebeuren’

De Europese Commissie wil jaarlijks 17 miljard euro terugverdienen dat het heeft uitgegeven voor het Europese coronaherstelfonds. In totaal werd er 750 miljard euro vrijgemaakt, bestaande uit 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen. Om deze grote bedragen terug te verdienen is de contributie van lidstaten, de douanerechten en de miljardenboetes niet voldoende. Dus lanceert de Commissie een heus belastingplan. Dat meldt De Telegraaf.

Brussel wil met belastingen extra inkomsten binnen harken. Dat wil Brussel gaan realiseren met een nieuw CO2-grenstaks, waarvan 75 procent van de inkomsten naar de EU-begroting gaat, in plaats van naar de lidstaten. Daarnaast moet er een winstbelasting komen van zeer grote multinationals. Deze moeten 15 procent van de winst afstaan aan de EU. De grootste inkomstenbron moet komen via de uitbreiding van de CO2-emissiehandel. Het zou Brussel 12 miljard euro per jaar opleveren.

Nederland

De vraag is of Nederland hier ook in meegaat. In het coalitieakkoord staat dat Europese belastingen, ook als ze nieuw zijn, in principe nationaal geïncasseerd moeten worden. “Ik zie het niet gebeuren dat wij naast de onze blauwe envelop nog een blauwe envelop, met gele sterren erop, binnenkrijgen”, doelt VVD-Europarlementariër Malik Azmani op de belastingbrieven die burgers in Nederland ontvangen.

Wat betreft de emissie. Dat is binnen de EU nog best controversieel volgens Azmani. De politicus verwacht dat het op die onderdelen “niet snel zal vliegen”. “Er zullen wel anderen onderdelen zijn waarop het vliegt. Zoals een gelijk speelveld voor Europese en Nederlandse bedrijven en bedrijven die in andere landen zitten en zich niet houden aan het Verdrag van Parijs”, zegt hij de Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: De Nederlandse economie blijft stug doorgroeien

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer