main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 december 2021 — 09:22

Vier grote steden willen verkeersdoden verlagen door meer 30 kilometerzones

De vier grote steden van Nederland willen haast maken om zo spoedig mogelijk de snelheid op bijna alle stadswegen terug te dringen naar een 30 kilometerzone. Via deze weg hopen de gemeentes het aantal dodelijke verkeersslachtoffers te verminderen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad (AD).

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Die steden vragen in een brandbrief aan het kabinet of het vaart wil maken met de aangepaste regelgeving om verkeersongelukken, waarbij vaak te hard gereden wordt, te voorkomen.

De vier grote steden, ook wel G4 genoemd, zijn ervan overtuigd dat als er maximaal 30 kilometer per uur gereden mag worden in de bebouwde kom, het aantal verkeersslachtoffers flink zal dalen. En misschien zelfs tot nul. Momenteel zijn er in de grote steden al veel 30 kilometerzones, ongeveer de helft van alle wegen. Dat is nog niet genoeg, aangezien het steeds drukker wordt op de weg.

‘Auto te veel ruimte gegeven’

“In het verleden hebben we de auto te veel ruimte gegeven in steden, nu staat leefbaarheid voorop. Willen we voetgangers en fietsers beter beschermen dan moeten we actie ondernemen”, zegt Egbert de Vries, Amsterdamse wethouder Verkeer en Vervoer, tegen het AD. De Vries stelt nog dat ongeveer 80% van alle ongelukken plaatsvindt op plekken waar maximaal 50 kilometer per uur wordt gereden.

Op wegen waar een maximaal snelheid van 30 kilometer per uur geldt, zijn verkeersdrempels verplicht. G4 voelt daar niks voor, aangezien ook ambulances en brandweerlieden dan met deze snelheidsremmers te maken krijgen. Momenteel kan een 30 kilometerzone niet ingedeeld worden zonder drempels, aangezien het in de wet verplicht wordt gesteld. Hier zou dan een aanpassing in gedaan moeten worden.

Ambulances

“Als de lampen zwaaien is het doel om vooral goed door te kunnen rijden. Dat zit niet altijd in de snelheid, maar wel in het geleidelijk kunnen doorrijden”, vertelt ambulancebroeder Jan Hoefnagel in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Door de vele drempels moet een ambulance vaak op de rem trappen. Dat gaat dan niet alleen ten koste van de snelheid en het geleidelijk kunnen doorrijden, maar het zorgt ook voor de nodige problemen bij de patiënt die achterin ligt. “Stel je hebt een gebroken heup, dan voel je iedere drempel en dat doet pijn. Dus drempels zijn niet gemaakt voor het ambulancewereldje. Maar de verkeersveiligheid is hier wel bij gebaat.”

LEES OOK: Twee derde van de weggebruikers leest appjes in het verkeer

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer