main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
30 november 2021 — 15:09

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van een stabilisatie. De jongste kinderen en de oudste ouderen, in die twee groepen zijn in de afgelopen week opvallend veel positieve coronatests te zien.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel. In de afgelopen week waren de klachten van 1996 mensen zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden, tegen 1833 in de week ervoor en 1390 nog een week eerder. Van die 1996 opgenomen coronapatiënten belandden 367 op de intensive care, zo’n 27 procent meer dan een week eerder. Het RIVM registreerde 367 sterfgevallen, tegen 265 in de week ervoor.

Afvlakking besmettingen

Het RIVM heeft “sterk het vermoeden” dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. “Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen”, zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

De GGD’en zitten in de buurt van hun maximale capaciteit, maar het is volgens Timen “niet aannemelijk” dat de stabilisatie hieraan toe te schrijven is.

Testrecord

De GGD’en voerden vorige week een recordaantal van 667.129 coronatesten uit. Daarvan was 21,4 procent positief, tegen een record van 22,2 procent een week eerder.

Het reproductiegetal daalde fors. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, staat nu op 1,05. Dat is het laagste niveau sinds eind september. Vorige week stond het nog op ongeveer 1,2.

Jonge kinderen en ouderen

Bij jongeren en jonge volwassenen daalt het aantal nieuwe gevallen juist, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het RIVM.

Iets meer dan 3600 kinderen van 0 tot en met 4 jaar oud zijn in de afgelopen week positief getest. Dat is 38 procent meer dan in de week ervoor.

Bij de cijfers van vorige week was onder 5- tot en met 14-jarigen, dus de schoolgaande kinderen, juist de grootste toename te zien. Nu is de groei daar veel kleiner, bijna 6 procent.

Grootste groep

Naar verhouding zijn de 5- tot en met 14-jarigen nog wel de grootste groep, met meer dan 1800 positieve tests op elke 100.000 kinderen van die leeftijd. Onder hun ouders, de 35- tot en met 44-jarigen, zijn ook vrij veel positieve tests te zien, ruim 1100 op elke 100.000 mensen in die leeftijdscategorie.

Bij 15- tot en met 19-jarigen daalde het aantal positieve tests afgelopen week met 8 procent en bij twintigers met 13 procent.

Iets meer dan 300 mensen van 95 jaar en ouder testten in de afgelopen week positief, dat is 17,5 procent meer dan de week ervoor. Bij zeventigers en tachtigers bleef het aantal nieuwe gevallen ongeveer gelijk.

LEES OOK: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer